Concedierea in perioada de proba: ce se petrece cu salariatele aflate in plata stimulentului de insertie?

stimul de insertieconcediu crestere copil 2016perioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In perioada de proba, orice angajator sau angajat are dreptul sa se razgandeasca, atat timp cat se considera ca o colaborare prelungita nu este in avanatajul nimanui.


Totusi, exista anumite conditii prevazute de lege, cand angajatorul nu poate renunta la angajatul aflat in perioada de proba, iar in acest sens vom analiza o intrebare venita pe site-ul PortalCodulMuncii.ro. Iata despre ce este vorba:

"S.C. S.R.L angajeaza o persoana care a fost angajata la o alta societate. La fosta societate, persoana a avut un contract de munca incheiat de durata determinata pana la data de 15.10.2015, insa la data de 07.03.2015, in perioada derularii contractului, aceasta a suspendat contractul pentru concediu de crestere si ingrijire copil.
La data de 07.10.2016 se angajeaza la societatea noastra, avand un contract de munca incheiat pe durata nedeterminata, cu proba de lucru de 90 de zile calendaristice. La o saptamana de la angajare solicita eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa ca s-a angajat, in vederea obtinerii stimulentului de insertie.
Intrebarea este daca firma va putea sa inceteze acestei salariate contractul de munca in perioada de proba, conform art. 31 alin 3 din Codul muncii, in eventualitatea in care aceasta nu va corespunde la proba de lucru, avand in vedere ca ea va beneficia de stimulent de insertie?"



Pentru a raspunde intrebarii mai sus mentionate, se vor respecta prevederile art. 25 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

In acest context, angajatorul trebuie sa stie ca ii este interzis sa dispuna incetarea raporturilor de munca in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie;

In acest caz, legea interzice companiei angajatoare sa dispuna incetarea raporturilor de munca.

Femeile care se afla in concediul pentru cresterea copilului, dar care decid sa revina la munca inainte de terminarea acestuia, vor beneficia de o suma lunara numita stimulent de insertie, ce se acorda la cerere.

Este bine de stiut ca atat timp cat salariata se afla in plata stimulentului de insertie, angajatorul nu poate dispune incetarea contractului individual de munca conform art. 31 alin.(3) din Codul muncii.

Mai multe despre concedierea in perioada de proba poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimul de insertieconcediu crestere copil 2016perioada de proba

Data aparitiei: 18 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierea in perioada de proba: ce se petrece cu salariatele aflate in plata stimulentului de insertie? Nota: 2.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]