Unul din cinci romani se confrunta cu saracia, desi are un loc de munca stabil

salarii miciromania salarii miciloc de munca salariu mic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca romanii se confrunta cu saracia este un fapt cert, iar statisticile arata ca si cei care lucreaza duc o viata grea.

In acest context, un comunicat de presa al Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa" arata ca unul din cinci romani se confrunta cu saracia, din cauza venitului insuficient, in pofida faptului ca lucreaza cu norma intreaga. Iar asta nu este tot, acesti oameni se afla in situatia mai sus mentionata de multi timp, minim trei ani, mai dezvaluie documentul.


"Statisticile UE confirma o realitate ingrijoratoare. Avem de departe cei mai multi lucratori saraci, dublu fata de media europeana. Practic, in prezent, unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza cu norma intreaga, si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani. Atata vreme cat nedreptatea si exploatarea sunt integrate in sistemul economic, social si cultural, saracia va devasta in continuare o proportie covarsitoare din populatie, fiind in acelasi timp o frana in dezvoltare", se mai mentioneaza in comunicat.

Romania se afla printre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de saracie si excluziune sociala. O treime din populatie este afectata de privare materiala severa, aceasta nu isi poate permite acele lucruri considerate necesare traiului de zi cu zi.


Statistica mai arata un adevar crunt: inca mai exista copii in Romania care nu au fost niciodata la scoala si de asemenea comunitati de oameni care nu au aucces la asistenta medicala.


In comunicatul care mentioneaza ca in data de 17 octombrie este Ziua internationala pentru eradicarea saraciei mai este mentionat ca: "In numele atragerii investitorilor straini au fost create facilitati si conditii pentru companii care permit si chiar incurajeaza exploatarea fortei de munca autohtone, in numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace".


Documentul mai arata ca negocierile colective, un alt instrument pentru o distributie mai echitabila a rezultatelor
muncii, au fost practic eliminate prin efectele Legii 62/2011: "Astfel, contractul colectiv la nivel national, care, printre altele, stabilea coeficienti de salarizare mai ridicati pentru posturi care presupuneau pregatire superioara (sistem pe care, la vremea respectiva, chiar patronatele autohtone l-au sustinut, ca modalitate de a mai stavili exodul fortei de munca calificate), a fost desfiintat in 2011 prin vointa unilaterala guvernului. Mai mult decat atat, in cei cinci ani de la aparitia noii legi, nu s-a mai incheiat niciun contract colectiv de munca la nivel de sector, datorita conditiilor absurde prevazute de lege".





de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarii miciromania salarii miciloc de munca salariu mic

Data aparitiei: 17 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Unul din cinci romani se confrunta cu saracia, desi are un loc de munca stabil Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]