Asigurarea facultativa la sistemul de pensii: in ce conditii poate beneficia de pensie o persoana care nu lucreaza

pensie facultativacasa de pensiipensie persoane care nu lucreaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Romania, la fel ca si in alte tari europene, exista un numar ridicat de persoane care nu lucreaza, dar totusi doresc sa beneficieaza de pensie, atunci cand vor ajunge la varsta prevazuta de lege.


In acest context, specialistii de pe PortalCodulMuncii s-au intalnit cu urmatoarea intrebare: "O persoana care nu lucreaza poate incheia Contract de asigurare sociala cu Casa de pensii astfel incat sa poata beneficia de pensie?"


Raspunsul este da, acea persoana poate beneficia de pensie, dar trebuie sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii teritoriala, in a carei raza isi are domiciliu, un contract de asigurare sociala, in conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Asadar, termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este lunar, dar nu trebuie platit inainte de ultima zi lucratoare a lunii pentru care se face plata.

Plata retroactiva nu este posibila

Desigur ca aceasta contributie se poate plati si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata.

Contractul de asigurare sociala intra in vigoare la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii, produce efecte numai pentru viitor. In acest context se intelege ca plata retroactiva nu este posibila.

In Romania, chiar si in situatia in care o persoana nu lucreaza, aceasta se poate asigura facultativ la sistemul de pensii, isi poate plati contributia de asigurari sociale, beneficiind in mod corespunzator de stagiu de cotizare, veniturile astfel platite fiind luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.


Mai multe despre despre asigurarea facultativa la Casa de Pensii poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie facultativacasa de pensiipensie persoane care nu lucreaza

Data aparitiei: 13 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Asigurarea facultativa la sistemul de pensii: in ce conditii poate beneficia de pensie o persoana care nu lucreaza Nota: 4.19 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]