Angajatilor le este teama sa devina antreprenori din cauza instabilitatii cadrului fiscal

freelanceri romaniaantreprenor romaniapfa impozit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tot mai multi angajati doresc sa devina antreprenori si sa aiba propria afacere, dar multora dintre ei le este teama sa faca acest pas, din pricina instabilitatii cadrului fiscal.

In acest sens, cei care doresc sa faca aceasta schimbare ar trebui sa-si deschida un PFA sau o intreprindere individuala, dar de multe ori acestia simt ca decizia lor nu este tocmai benefica.


"Am observat in ultima perioada o teama a specialistilor IT care cocheteaza cu ideea de a trece in sfera activitatilor independente de a face acest pas din cauza cadrului legislativ instabil. La fel se intampla si in cazul companiilor care foloseau freelanceri pentru anumite proiecte", a explicat Razvan Rada, general manager in cadrul unei companiispecializate in recrutarea de candidati pentru sectorul serviciilor informatice.

Cei mai multi salariati care doresc sa devina liber profesionisti fac parte din zona IT, observa Ziarul Financiar.


Veniturile din PFA ar fi trebuit sa fie impozitate la fel ca si cele din salarii?


Aceste temeri pot fi puse pe seama discutiilor care au existat recent, despre modificarea sistemului de taxare pentru freelanceri. Propunerile de schimbare a Codului fiscal au fost facute de catre fostul secretar de stat de la Finante Gabriel Biris, care a demisionat dupa scandalul iscat de aparitia acestor informatii in spatiul public.

Propunerile vizau ca veniturile obtinute din PFA, sa fie impozitate la fel ca si cele din salarii, in prezent PFA avand un regim de impozitare diferit si preferential.


Astfel, statisticile arata ca in august 2016, in Romania existau aproximativ 385.600 de PFA-uri active, in scadere cu 4,5% fata de 2015, arata datele oferite de Registrul Comertului.

La inceputul lui 2016, Codul fiscal intrat in vigoare impunea o taxare mai riguroasa a acelor PFA-uri care nu isi indeplineau normele de venit. Dar, dupa cum era de asteptat, cei care lucreaza in IT nu au fost afectati de aceasta reglementare, dat fiind faptul ca angajatii acestui domeniu depasc normele de venit.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
freelanceri romaniaantreprenor romaniapfa impozit

Data aparitiei: 12 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatilor le este teama sa devina antreprenori din cauza instabilitatii cadrului fiscal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]