Salarizarea bugetarilor: modificarile de lege aparute

salarizare bugetari 2016salarizare cadre didacticesalarizare personal sanitar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ultima vreme, legislatia pentru institutiilor publice a suferit o serie de modificari importante, pe care orice bugetar ar trebui sa le cunoasca.

Au aparut acte normative care modifica aspecte precum salarizarea, formarea profesionala sau sanctiunile specifice in domeniul bugetar. Pentru a sti ce legi au intrat in vigoare si cum vor decurge lucrurile de acum incolo, cititi mai jos explicatii detaliate pentru unele dintre ele.

1. A fost adoptata norma de interpretare sub forma OUG nr.43/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016. Aceasta precizeaza anumite schimbari in ceea ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative

... vezi modificarile legii>>

Prin ordonanta de urgenta sunt puse in aplicare valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Totodata, au fost facute clarificari asupra unor prevederi ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 in ceea ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

Au aparut modificari referitoare la definirea sintagmei "fiecare functie", a drepturilor salariale luate in considerare la stabilirea nivelului maxim al salariilor de baza/indemnizatiilor de incadrare, la modul de determinare a drepturilor aferente activitatii prestate in linia de garda, in functie de salariile de baza prevazute in anexa nr. 1 din O.U.G. nr. 57/2015.

Astfel, din luna august, anul curent:

- in ceea ce priveste stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei publice, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative in ceea ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice, nefiind incluse drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti.

-  pentru personalul didactic din invatamantul superior/universitar nivelul salariului de baza similar in plata sau al salariului de baza maxim corespunzator functiei didactice ocupate se stabileste cu respectarea criteriilor care s-au avut in vedere la acordarea salariului de incadrare intre minim si maxim, cu toate elementele care fac parte din salariul de baza.

 - din octombrie 2016 personalul sanitar care beneficiaza de pregatire superioara va primi, pentru garzile efectuate in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, o remuneratie majorata,  
astfel ca tariful orar se determina in functie de salariul de baza prevazut in anexa nr. 1 din O.U.G. nr. 57/2015.


2. A aparut OUG nr.53/2016 pentru modificarea si completarea art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara. Noua lege spune ca le este interzis operatorilor economici la care statul si unitatile administrativ-teritoriale detin o participatie unica sau majoritara sa acorde remuneratii reprezentantilor in adunarile generale ale actionarilor.

... vezi modificarile legii>>

De asemenea, art. 14  se modifica si se completeaza, cu un nou aliniat, dupa cum urmeaza: "In exercitarea calitatii de actionar la societatile la care detin direct sau indirect o participatie unica sau majoritara, statul si unitatile administrativ-teritoriale acorda mandate cu titlu gratuit reprezentantilor sai in adunarile generale ale actionarilor acestor societati. Aceste mandate se aduc la indeplinire ca sarcina de serviciu si pe baza atributiilor stabilite conform fisei postului."

Astfel, modificarea si completarea art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare este necesara avand in vedere ca intreprinderile publice la care statul detine participatii integrale sau majoritare sau participatii care le asigura controlul sunt un segment important al economiei nationale si pot influenta dezvoltarea economica a tarii.


3. Adoptarea tacita a OUG nr. 20/2016 de catre Senat a avut loc in data de 11 octombrie, aceasta modificand ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

Astfel, adoptarea acestei ordonante va reduce disfunctionalitatile existente in cadrul salarizarii personalului bugetar.

Conform acesteia, personalul platit din fonduri publice care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza sau indemnizatiilor de incadrare mai mic decat cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau specialitate, va fi remunerat la nivelul maxim de salarizare, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Aceasta reglementare era necesara dat fiind faptul ca la nivelul institutiilor existau niveluri diferite de salarizare pentru aceeasi functie.

Insa, proiectul de lege care a primit aviz inca din iunie 2016, trebuie dezbatut si de Camera Deputatilor.

Ramai la curent cu toate modificarile salarizarii pentru bugetari>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizare bugetari 2016salarizare cadre didacticesalarizare personal sanitar

Data aparitiei: 12 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salarizarea bugetarilor: modificarile de lege aparute Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]