In ce conditii se acorda diurna angajatilor delegati in alte localitati

diurnadelegare salariatdetasare angajatidiurna conditii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform legii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Totusi, referitor la acest aspect pot exista nelamuriri, in contextul in care o companie angajeaza pe cineva care isi desfasoara activitatea la sediul firmei. Dupa care, la putin timp dupa angajare, acea persoana este delegata in alta localitate.

Afla toate detaliile legate de diurna legala in Romania si in strainatate. Asigurati-va ca sunteti in regula aplicand recomandarile si informatiile 100% practice oferite de CD-ul Diurna legala in Romania si in strainatate.


Care sunt conditiile in care se acorda diurna angajatilor?

Pe durata detasarii si a delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasim in legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare cat si sub denumirea de diurna. Rolul acestei sume de bani este acela de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit.

Codul muncii nu defineste diurna ci doar stabileste dreptul salariatilor la acordarea acesteia pe durata delegarii si a detasarii.


Pentru a stabili daca se acorda sau nu diurna se verifica elementele contractului individual de munca. Astfel, unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta locul muncii.

Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat, stabilesc ca in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.


Astfel, in ceea ce priveste locul muncii sunt posibile doua situatii:


- stabilirea in contractul individual de munca a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;

- posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in contractul inidividual de munca nu este prevazut un loc de munca fix.

Pentru a desfasura activitate in alte locuri de munca decat cele inscrise in contractul individual de munca, salariatul poate fi delegat sau detasat in conditiile Codului muncii.


Oricare ar fi noua locatie, delegatul isi va exercita in continuare aceleasi atributii delimitate prin fisa postului.

In perioada delegarii, salariatul isi pastreaza functia si celelalte drepturi prevazute de contractul individual de munca (art. 42 alin. (2) din Codul muncii).

In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale spre deosebire de detasare, situatie in care, contractul individual de munca se suspenda iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.


In concluzie, desi salariatii au dreptul la diurna in perioada in care sunt delegati/detasati, apreciem ca, exista situatii in care se poate demonstra intentia de fraudare a dispozitiilor legale in scopul de a beneficia de facilitatile fiscale acordate de lege veniturilor constand in diurna. In speta, poate fi considerata intentie de fraudare daca salariatul cu domiciliul in judetul X este angajat in Bucuresti pentru a fi apoi delegat in localitatea unde domiciliaza.


Pentru mai multe detalii, citeste situatia concreta a unui angajator si raspunsul specialistilor, in PortalCodulMuncii.



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurnadelegare salariatdetasare angajatidiurna conditii

Data aparitiei: 03 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce conditii se acorda diurna angajatilor delegati in alte localitati Nota: 3.55 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]