Guvernul face schimbari majore pe piata muncii: prime pentru someri si stimulente la angajare in alt oras

prime angajaresomeriDacian Ciolosstimularea angajarilorreducerea somajului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE:
In data de 04 octombrie 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Ordonanta de urgenta nr. 60/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul somaj si a stimularii ocuparii fortei de munca.

Iata ce schimbari aduce ordonanta, dupa modificarea Legii somajului:

Prima de incadrare si prima de instalare

Miercuri au fost aprobate de Guvern noi masuri de motivare pentru somerii care se afla in cautarea unui loc de munca, astfel, somerii care se vor angaja vor primi o prima in valoare de 500 lei, pe cand cei care sunt decisi sa-si schimbe domiciliul pentru a se angaja vor primi 12.500 lei.

 In cazul in care ambii sotii indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 15.500 lei, iar celalalt va primi o prima de instalare de 3.500 lei.

Asadar, somerii care isi vor schimba domiciliul pentru un nou loc de munca vor primi o prima de instalare de 12.500 de lei, iar cei care vor alege sa se mute cu familia vor beneficia de 15.500 de lei. Aceste prime de instalare vor fi acordate in doua transe: jumatate din bani vor fi primiti la data instalarii, iar celalalta jumatate dupa 12 luni de la angajare.

Au fost luati in calcul si cei care fac naveta la o distanta mai mare de 15 km fata de localitatea in care au domiciliul, acestia vor beneficia de o prima de incadrare de 0,5 lei/km, dar care nu va depasi 55 lei pe zi. Anumite subventii vor fi acordate si angajatorilor acestora.


 ”Noi masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca au fost adoptate miercuri de Guvern, acestea vizand persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii, dar si romanii din diaspora. Noul pachet reprezinta concretizarea demersurilor, asumate la inceputul mandatului, prin care fonduri europene si cele de la bugetul de stat sunt imbinate si directionate, in mod coerent, pentru sustinerea masurilor active de ocupare. Practic, aceste masuri au fost regandite si includ mai multe categorii de beneficiari, astfel incat sa aiba efecte reale in piata”, conform comunicatului de presa al Executivului.


Aceste noi reforme de pe piata muncii iau in calcul si stimularea crearii locurilor de munca de catre angajatori pentru tinerii care nu urmeaza vreo forma de invatamant sau de formare profesionala, acestia fiind cei mai vulnerabili.


Potrivit Executivului, pachetul de masuri aduce modificari esentiale in legislatia existenta, iar in acest mod va fi incurajata punerea in practica a masurilor din Pachetul Anti-saracie, pe care premierul Dacian Ciolos l-a lansat in luna februarie 2016.


Categoria nou inclusa in acest pachet este cea a somerilor de lunga durata, aceste persoane avand dificultati in a gasi un loc de munca. Tocmai de aceea se doreste stimularea financiara a acestor someri, acestia fiind astfel motivati sa gaseasca un nou loc de munca.


Conform ordonantei de urgenta, acei someri care nu beneficiaza de somaj, dar care reusesc sa se angajeze cu norma intreaga, vor primi pentru o perioada de cel putin 3 luni, o prima in valoare de 500 de lei.

Au fost luati in calcul si cei care fac naveta la o distanta mai mare de 15 km fata de localitatea in care au domiciliul, acestia vor beneficia de o prima de incadrare de 0,5 lei/km, dar care nu va depasi 55 lei pe zi. Anumite subventii vor fi acordate si angajatorilor acestora.


Ordonanta de Urgenta care completeaza si modifica Legea nr. 76/2002   majoreaza si subventiilor acordate angajatorilor.

Pe langa serviciile de informare si consiliere profesionala, va fi introdusa si procedura de profilare a celor aflati in cautarea unui job. Astfel, acestia vor fi incadrati in diverse nivele/categorii de ocupabilitate: usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil.

Conform statisticilor privind implementarea Programului national de ocupare a fortei, s-a constatat ca prin intermediul serviciilor de informare si consiliere profesionala 61.479 de persoane au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, in decursul anului 2015.

De asemenea, cei care au fost incadrati la categoria de ocupabilitate ”greu” si ”foarte greu” conform procedurii de profilare, vor beneficia de servicii de indrumare la noul loc de munca,  pe o perioada de aproximativ 3 luni. Acestea vor fi realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, cu acordul angajatorului.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prime angajaresomeriDacian Ciolosstimularea angajarilorreducerea somajului

Data aparitiei: 05 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul face schimbari majore pe piata muncii: prime pentru someri si stimulente la angajare in alt oras Nota: 3.57 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]