Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului: Conditii ce trebuie indeplinite

indemnizatia de crestere a copiluluiconcediu crestere copilindemnizatie lunara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In Romania, pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, exista anumite conditii care trebuie temeinic respectate.

In primul rand, parintele in cauze trebuie sa fi avut venituri impozitabile in ultimele 12 luni, inainte de nastere ori adoptie. Aceste venituri pot proveni atat din salarii, cat si din activitati independente, potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010.

De asemenea, pentru a beneficia de indemnizatie, parintele trebuie sa aiba un domiciliu stabil in Romania, sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe temeinic de ingrijirea si cresterea acestuia.

Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, parintele risca sa nu obtina indemnizatia lunara.

De asemenea, cei care se afla in concediu fara plata, precum si cei care participa la diverse cursuri de formare profesionala pot beneficia de aceste indemnizatii.

Concediul pentru cresterea copilului are o durata de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, atat veniturile din salarii cat si cele din activitati independente.


Asa cum se prevede si la art. 9 indice 1 din din HG 52/2011, in perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita va putea realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul de 3 ori 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.




Poate o angajata aflata in CCC sa beneficieze de drepturi extrasalariale? Ce prevede legislatia in acest sens?




Avand in vedere ca in perioada de CCC angajata beneficiaza de indemnizatia lunara, iar contractul de munca este suspendat in bazelele legii, este mai complicat ca aceasta sa primeasca alte beneficii salariale, fara ca acestea sa fie impozitabile.


 
 
Dar, exista si vesti bune. OUG nr. 111/2010 vine in ajutorul celor care beneficiaza de indemnziatia pentru cresterea copilului, dar ar dori sa aiba parte si de alte beneficii salariale.  NU se va suspenda indemnizatia, daca persoana in cauza:


 
 
a) va primi diverse sume in baza legii, a contractului colectiv/individual de munca, acordate in perioada CCC, altele decat cele provenite din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei.




Legea nr. 66/2016 publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20.04.2016, intrata in vigoare la 1 iulie 2016 a adus noutati importante referitoare la concediul pentru cresterea copilului:




- se elimina plafonul maxim al indemnizatiei de cresterea copilului de 3.400 de lei pe luna

- stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia lunara, minim 85% din salariul minim brut

- nivelul indemnizatiei lunare creste cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemerala, tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit din nastere.

Prima plata a indemnizatiilor se va face în aproximativ 2-3 luni de la depunerea documentatiei necesare.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatia de crestere a copiluluiconcediu crestere copilindemnizatie lunara

Data aparitiei: 28 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului: Conditii ce trebuie indeplinite Nota: 4.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]