Cumul de functii la acelasi angajator. Este posibil?

cumul functiicumul de functii la acelasi angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cumulul de functii reprezinta unul dintre cele mai importante, dar in acelasi timp si cele mai controversate cu care au de a face angajatorii.

Am primit pe adresa redactiei o situatie interesanta referitoare la cumulul de functii, pe care specialistii Rentrop&Straton o vor analiza in randurile urmatoare:

Avem un angajat cu contract de munca si de la 1 octombrie vrem sa-i facem si contract de management. Ce pasi trebuie sa urmam?

Raspunsul specialistilor Rentrop&Straton:

Codul civil in vigoare reglementeaza in mod expres o serie de contracte, contractul de management nefiind unul dintre acestea. Insa, tot Codul civil stabileste in cuprinsul art. 1168 reguli aplicabile contractelor nenumite precizand ca, contractelor nereglementate de lege li se aplica prevederile capitolului I - Contractul al titlului II, iar daca acestea nu sunt indestulatoare, regulile speciale privitoare la contractul cu care se aseamana cel mai mult.

Regulile particulare privitoare la anumite contracte sunt prevazute in Codul civil sau in legi speciale. Legislatia in vigoare reglementeaza expres contractul de management cu privire la managerii de spitale sau alte asemenea functii din sectorul medical (de ex. art.18 alin. (4) din Legea nr.95/2006) sau cu privire la directorul unitatii de invatamant preuniversitar sau rectorul universitatilor (art. 106 si art. 211 alin.(3) din Legea nr. 1/2011).

Apreciem ca intre societate si o persoana fizica se poate incheia contract de management in baza Codului civil, insa acesta, in lipsa unei reglementari specifice stabilite prin legislatie speciala, va imprumuta caracteristicile contractelor cu care se aseamana cel mai mult, respectiv contract de mandat sau contract individual de munca, dupa caz, care cuprind obiective si indicatori de performanta.

Daca va fi clasificat contract de munca, potrivit art. 35 din Codul muncii, republicat salariatul are dreptul de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Asadar, Codul muncii, republicat reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la angajatori diferiti in baza mai multor contracte individuale de munca.

Cu alte cuvinte, un salariat poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca, la acelasi angajator, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Insa, nu este permis cumulul de functii la acelasi angajator decat pentru functii diferite.

Atentie! Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

In cazul cumulului la acelasi angajator, daca un contract este incheiat pentru norma intreaga, 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, al doilea contract va fi cu timp partial de maximum 3 ore pe zi si 15 ore pe saptamana. Aceasta pentru a nu fi incalcate dispozitiile art. 115 alin. (2) din Codul muncii, potrivit caruia durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Sursa: Portal Codul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Adela Simonescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul functiicumul de functii la acelasi angajator

Data aparitiei: 15 Septembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul de functii la acelasi angajator. Este posibil? Nota: 4.1 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]