Termenul de inregistrare a unui nou-nascut a fost prelungit

inregistrare nou nascutinregistrare bebelus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a prelungit termenul de inregistrare a unui nou-nascut de la 15 la 30 de zile. Inregistrarea copilului se va putea face de mama fara acte de identitate, fara sa fie nevoie de expertiza medico-legala.

In acest caz, identificarea o va face politia prin verificari periodice, conform hotararii de Guvern aprobata recent.

Prin modificarea legislatiei privind inregistrarea unui nou-nascut este vizata debirocratizarea procedurii existente, in sensul simplificarii si reducerii costurilor prin eliminarea expertizei medico-legale.

In plus, prelungirea termenului de inregistrare de la 15 la 30 de zile "vine in sprijinul parintelui/parintilor, dar si al autoritatilor statului, care vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, sa clarifice toate aspectele care intereseaza la inregistrarea evenimentului de stare civila (in principal, cele legate de identitatea mamei)", se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

Au fost identificate doua situatii care, prin prezentul demers, sunt detaliate:

- mama nu detine un act de identitate, din diferite motive (nu s-a eliberat, l-a pierdut sau a fost distrus), dar figureaza in evidentele de stare civila; in acest caz, la solicitarea unitatii sanitare, politistul desemnat va face verificari specifice pentru identificarea mamei, iar documentul intocmit de acesta (rezultatul verificarilor) va sta la baza stabilirii identitatii mamei care a nascut.
- mama nu a fost inregistrata in evidentele de stare civila si, implicit, nu a detinut niciodata un certificat de nastere; in situatia prezentata, a fost introdusa obligatia intocmirii unui proces-verbal privind identitatea declarata de mama, semnat de reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, de reprezentantul politiei si de cel al unitatii sanitare (aceasta modalitate de lucru este consacrata de legislatia in domeniu, fiind utilizata in cazul procesului-verbal de constatare a parasirii copilului, prevazut de HG 1103/2014 si de HG 64/2011).

In plus, actul normativ arata ca serviciile de stare civila vor efectua mentiuni in registrele de stare civila cu privire la atribuirea unui nume de familie declarat de mama (consemnat in procesul verbal si stabilit prin dispozitie a primarului), urmand ca, dupa clarificarea starii civile a mamei sa se procedeze la efectuarea unor noi mentiuni (privind inregistrarea acesteia) pe documentele care-l privesc pe copil.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Adela Simonescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare nou nascutinregistrare bebelus

Data aparitiei: 13 Septembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Termenul de inregistrare a unui nou-nascut a fost prelungit Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]