Cati bani vor primi din pilonul I si II cei care se pensioneaza in 2040

pensii pilonul 1pensii pilonul 2pensii private
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Numarul persoanelor care primesc salariu pe contract de munca a scazut in 2016 fata de anii trecuti. Mai ingrijorator de atat este faptul ca persoanele care vor iesi la pensie in 2040 vor castiga din pilonul I si II doar 45% din veniturile pe care le aveau inainte, a explicat Mihai Coca-Cozma, director general Metropolitan Life Pensii.

Mihai Coca-Cozma a explicat intr-un interviu pentru Republica faptul ca natalitatea scazuta determina scaderea numarului de oameni care contribuie la sistemul de pensii si a explicat ce inseamna asta pe termen lung.

"Sistemul de pensii din Romania este un sistem contributiv: adica pensia mea de astazi este platita de cei care lucreaza astazi. Ceea ce inseamna ca raportul dintre numarul de persoane care sunt la pensie si al celor care contribuie e important. Daca in 1989 raportul acesta era de 2,5 care produceau bani la un pensionar, acum este unitar: un pensionar la un om care munceste. In viitor, acest raport va fi subunitar, adica va fi mai putin de un om care munceste la un pensionar. Ce inseamna asta in perioada 2020-2040? Insemna ca pensia pe care tu o vei primi de la stat pilonul I, sistemul social, este din ce in ce mai mica. Ce faci? Statul a decis si a implementat in Romania sistemul de pensii private: ai acces la pilonul II. Expert Forum a facut un studiu in care sa vada o evolutie a ratelor de inlocuire la pensionare.

Ce inseamna asta? Daca in ultima zi cand esti angajat castigi 100 de lei, cat o sa castigi in prima zi de pensie, in conditiile in care exista pilonul II? Si ei au constat urmatorul lucru: ca daca sistemul de pensii pilonul II continua asa cum este acum si va evolua de la 5,1% la 6%, in 2040, vei avea o rata de inlocuire din pilonul I si pilonul II de 45%.

Daca in ultima zi de munca ai 100 de lei, in prima zi de pensie ai 45 de lei. Deci va trebui sa te descurci cu mai putin de jumatate din bani, ceea ce este un sport destul de dificil. Chiar daca reusesti sa cresti rata de ocupare a fortei de munca, rata de inlocuire e aceeasi, tot 45%. Ce voiam sa punctez, pentru ca e un lucru foarte discutat. Daca statul decide sa nationalizeze pilonul II, venitul tau la inlocuire va fi de maxim 24%. Va fi aproape imposibil sa te descurci si cu asta se lupta si pensionarii din ziua de azi, pentru ca rata de inlocuire din acest moment la pensionare este de 30-35% si de aia sunt toate problemele care sunt acum la pensionare.

 Pilonul I iti va da din ce in ce mai putini bani, pilonul II iti asigura un venit in vederea pensionarii, dar mai este inca jumate pentru care trebuie sa gasesti o solutie".

Acesta a explicat de asemenea ca piata pensiilor private reflecta starea economiei tarii noastre. Astfel, Cozma spune ca in primele sase luni ale anului 2016 a fost observata cresterea economica, influentata de majorarea contributiei medii pentru un angajat de la 115 lei la 124 de lei.

Intrebat ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a contracara efectele negative ale fenomenului, Cozma a explicat:

"In general sunt doua solutii: sa cresti veniturile si sa scazi cheltuielile. In ceea ce priveste cresterea veniturilor, solutia este de a incuraja partea asta de natalitate, de a incuraja cresterea numarului de copii, pentru ca asta e o problema. Iar prin masurile care au fost luate recent asta se doreste. Al doilea lucru este sa incurajeze mai mult economisirea in vederea pensionarii".

Sursa: Republica

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Adela Simonescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii pilonul 1pensii pilonul 2pensii private

Data aparitiei: 12 Septembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cati bani vor primi din pilonul I si II cei care se pensioneaza in 2040 Nota: 4 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]