Ghidul practic de sanatate si securitate in munca

ssmghid ssminstruire ssmfise ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gestionarea eficienta a domeniului SSM este o treaba complexa si extrem de sensibila, unde puteti gresi foarte usor. Legea nr. 319/2006, principalul act normativ care reglementeaza acest domeniu, ascunde multe capcane, iar inspectorii ITM se bazeaza pe ele.

Va reamintim ca legislatia in domeniul SSM a suferit modificari semnificative odata cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Este vorba aici de prevederile Legii nr. 319/2006 care transpune in practica Directiva nr. 89/391/CEE, dar si de o serie de alte acte normative pe probleme foarte specifice, toate alcatuind un cadru legislativ de amploare, ce reflecta importanta deosebita ce se acorda domeniului SSM.

Stiati ca...

...sunteti obligat sa intocmiti fise de instruire SSM pentru fiecare post din firma dvs., fise pe care angajatii sa le citeasca si sa le semneze? Atentie! Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 8.000 de lei, conform art.39 alin (4) din aceeasi lege.

...sunteti obligat sa va dotati personalul cu echipament individual de protectie (EIP), conform normativelor in vigoare? In caz contrar riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, conform prevederilor art.39 alin.(2) din Legea nr.319/2006.


...sunteti obligat sa aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor?

...obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in fisa postului, chiar daca postul respectiv nu ridica mari probleme?

...raspundeti patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca sau bolilor profesionale?

...in fiecare vehicul de firma trebuie sa existe cel putin o jacheta de avertizare, cu benzi reflectorizante?

...aveti obligatia sa acordati gratuit echipament individual de protectie nu numai personalului care desfasoara activitati intr-o anumita incinta a firmei, ci si vizitatorilor acelei incinte?



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmghid ssminstruire ssmfise ssm

Data aparitiei: 06 Septembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ghidul practic de sanatate si securitate in munca Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]