Cai de actiune ale angajatului in situatia modificarii functiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Unui reprezentant al salariatilor de la o asociatie aflata in administrarea statului i s-a cerut sa treaca pe un alt post (perceput de angajat ca fiind net inferior), in timpul mandatului, invocandu-se eficientizarea activitatii (postul sau nu mai parea justificat in structura). Este posibil acest lucru? Ce cai de actiune are angajatul in aceasta situatie (in cazul in care refuzul sau este urmat de presiuni din pareta conducerii)?

Raspuns:
Dupa cum prevede art. 41 alin. (1) din Codul muncii „contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor”.

Modificarea unilaterala de catre angajator a functiei salariatului este posibila numai cu titlu de sanctiune disciplinara pe o perioada de cel mult 60 de zile in conditiile prevazute de Codul muncii.

In orice alta situatie, schimbarea functiei reprezinta o modificare a contractului individual de munca ce se poate realiza numai cu acordul ambelor parti ale contractului individual de munca.

Art. 264 alin. (1) din Codul muncii prevede care sunt sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara.

Aceste sanctiuni sunt expres si limitativ prevazute de lege, iar aplicarea lor sub aspectul duratei si cuantumului trebuie sa se faca cu respectarea riguroasa a dispozitiilor legale, reflectandu-se, prin consecintele lor, numai asupra raportului juridic de munca, fara a afecta celelalte drepturi personale si patrimoniale ale salariatilor.

Retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile este reglementata la art.264 alin.(1) lit.c), si este cea mai severa dintre sanctiunile care pot fi aplicate cu pastrarea raportului de munca, ea fiind destinata persoanelor care nu sunt la prima abatere disciplinara, aduce prejudicii materiale si morale insemnate unitatii, in imprejurari si cu antecedente disciplinare care confera faptei un grad ridicat de periculozitate. Pentru a fi legala, retrogradarea poate fi aplicata pe cel mult 60 de zile.

Orice retrogradare dispusa sau mentinuta in fapt pe o durata mai mare, reprezinta o modificare unilaterala a contractului de munca, fara temei legal si ca atare inadmisibila.
 
Asadar, indiferent ca salariatul are sau nu calitate de reprezentant al salariatilor, functia prevazuta in contractul individual de munca poate fi modificata numai in conditiile mai sus aratate.

Orice decizie unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca poate fi contestata de catre salariatul lezat in termen de 30 de zile de la data comunicarii la tribunalul in a carei raza teritoriala isi are sediul.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 22 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cai de actiune ale angajatului in situatia modificarii functiei Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]