Cumulul pensiei anticipate cu indemnizatia de administrator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Va rog frumos poate ma puteti ajuta in urmatoarea problema.
    
Am o fosta salariata care a iesit la pensie anticipat dar mai este in calitate de administrator si membru in consiliu de administratie la alta societate.
    
In anul 2009 a participat la 2 sedinte ale consiliului de administratie unde a primit cate 100 lei/sedinta cu care a fost declarata la Casa de Pensii.
Casa de pensii a facut verificari si acum o someaza sa restituie pensia pe cele 2 luni.

Intrebarea este:
1. Exista vreo posibilitate prin care ar putea pastra pensia si sa restituie banii primiti datorita prezentei la sedinte?
2. Poate ramane in calitatea de administrator si de membru al Consiliului de Administratie fara retributie si fara sa-i fie afectata calitatea de pensionar anticipat?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 19/2000, pensia anticipata, respectiv pensia anticipata partiala nu poate fi cumulata cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective.

De asemenea, dispozitiile art. 92 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000 stabilesc ca plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una din situatiile prevazute la art. 5 alin. 1 pct. I si II.

In conformitate cu dispozitiile art. 5 din Legea nr. 19/2000, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
    a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
    b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
    c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

V. persoanele care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.

Ca atare, dispozitiile actului normativ cadru in materie de pensii, interzic cumulul pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate partiale, cu veniturile realizate din administrare (art. 5 alin. I si alin. IV lit. b) din Legea nr. 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare).
    
In situatia expusa, salariata a incasat pensia anticipata necuvenit intrucat a realizat in acelasi timp si alte venituri, fapt pentru care, ii revine obligatia restituirii sumelor de bani pe care le-a primit cu titlu de pensie.

In acest sens, art. 187 alin. (4) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale stabileste ca sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
    
Prin urmare, obligatia restituirii sumelor incasate necuvenit revine persoanei care le-a incasat. Din acest punct de vedere, angajatorul nu are nici un fel de obligatii sau raspundere. Ori sumele incasate necuvenit nu sunt cele din indemnizatia de administrator ci cele din pensie.
    
Poate ramane in functia de administrator cu titlu onorific, fara indemnizatie.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 22 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul pensiei anticipate cu indemnizatia de administrator Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]