Accident de munca mortal in industria extractiei de petrol

accident de muncasanctiune ssm angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Accidentul suferit de O.P. a fost incadrat ca accident de munca mortal.Pentru deficientele constatate, angajatorul a fost sanctionat cu amenzi contraventionale in cuantum de 16.000 lei.

O societate multinationala de productie a petrolului are ca activitate principala exploatarea petrolului din straturile subterane. Transportul titeiului la suprafata se realizeaza prin sonde de extractie de adancimi de pana la 5000 m. Sunt diverse situatii cand sondele necesita diferite interventii sau activitati de mentenanta periodica sau accidentala.
Aceste operatii se executa de catre o echipa de sondori cu ajutorul unor utilaje pe pneuri sau senile prevazute cu instalatii de ridicat si trolii.
 
In situatia data, o echipa de interventie formata din sondor sef si 3 sondori podari a primit ca sarcina, pentru schimbul de zi, inlocuirea unei pompe de adancime folosind troliul pe senile. In jurul orei 10 se introdusese in gaura de sonda pompa de adancime cu 1600 m de tija de pompare.
 
Cu aproximativ 15 minute inainte de producerea evenimentului, unul dintre sondori I.A. a plecat de la sonda, pentru necesitati personale, fara acordul prealabil al sondorului sef P.R., care se afla la conducerea utilajului.
Din proprie initiativa, un alt sondor O.P. care pana atunci a lucrat la ghidarea tijelor de pompare de pe rampa sondei, i-a luat locul la gura putului. Activitatea la gura putului (termen specific sondorilor) se realizeaza cu ajutorul a 2 sondori care prin intermediul diferitelor scule si dispozitive efectueaza montarea-demontarea elementelor coloanelor si tijelor de sonda.
 
In timpul ridicarii unei tije, din cauza intrarii in balans a macaralei cu rola, aceasta a atins elementele sondei aflate la inaltimea de 16 m.
Socul a produs desprinderea brusca a barierei de otel (dimensiuni 20x2000 mm) de la ambele capete, unde era imbinata pe montanti cu cordoane de sudura. Bariera l-a lovit in cadere pe sondorul O.P., provocand decesul acestuia. In nota de constatare intocmita la fata locului s-a mentionat ca in momentul producerii evenimentului victima nu utiliza echipamentul individual de protectie acordat (casca de protectie a capului).
 
Comisia de cercetare a retinut ca si cauza principala a producerii evenimentului indisciplina manifestata in cadrul echipei prin parasirea locului de munca de catre un sondor I.A., fara incuviintarea prealabila a sondorului sef P.R.

 Cauzele care au concurat la producerea evenimentului au fost urmatoarele:

- neutilizarea echipamentului individual de protectie in conditiile in care casca ar fi putut diminua urmarile accidentului.
- sondorul sef a continuat lucrul la sonda in conditiile in care echipa era subdimensionata, neavand ocupat postul sondorului de pe rampa sondei responsabil cu ghidarea tijelor de pompa.
- angajatorul nu a facut dovada controlului si testarii propriilor salariati referitor la cunoasterea si aplicarea masurilor prevazute in Planul de prevenire si protectie, in Regulamentul intern si in Regulamentul de organizare si functionare.

Caz analizat de specialistii Portalssm.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accident de muncasanctiune ssm angajator

Data aparitiei: 29 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Accident de munca mortal in industria extractiei de petrol Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]