Guvernul discuta unificarea bazei de calcul a CAS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul discuta unificarea bazei de calcul a contributiilor sociale prin eliminarea diferentelor privind categoriile de venituri luate in calcul intre diferite sisteme de asigurari, operatiune care va restrange numarul persoanelor scutite la plata CAS si va plafona beneficiile acordate asiguratilor. Unificarea bazei de calcul va presupune eliminarea unui numar cat mai mare de exceptii (exceptii privind veniturile care intra in baza de calcul, dar si persoanele care datoreaza contributii sociale), urmand sa fie modificate si unele reglementari privind calculul prestatiilor acordate de sistemele de securitate sociala. Astfel, in functie de analizele ulterioare, vor fi luate decizii pentru plafonarea beneficiilor acordate asiguratilor sau alte decizii care sa asigure sustenabilitatea financiara a sistemelor de asigurari sociale, se arata intr-un document oficial, informeaza Mediafax.

In prezent, precizeaza sursa citata, baza de calcul pentru contributiile sociale este disparata, existand diferente importante intre diferitele sisteme de asigurari (pentru pensii, somaj sau sanatate) in ceea ce priveste categoriile de venituri care sunt incluse in baza de calcul. De asemenea, baza de calcul a contributiilor sociale este foarte diferita de baza de impozitare a veniturilor prevazuta in Codul Fiscal.


CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>


Dificultati cu baza de calcul a CAS

In opinia Guvernului, nearmonizarea bazei de calcul a contributiilor sociale genereaza dificultati contribuabililor in stabilirea contributiilor datorate, iar inspectorii fiscali au dificultati in verificarea corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre acestia, complexitatea definitiilor date fiecarei baze de calcul lasand loc interpretarilor si fraudelor.

Unificarea bazei va porni de la definitia care este data in prezent bazei de impozitare pentru venituri, conform Codului Fiscal. "Unificarea bazei de calcul se va realiza pe doua paliere: un palier pentru veniturile rezultate din relatia de dependenta angajator-angajat sau din situatiile asimilate si un palier pentru veniturile realizate din activitati independente. A fost propusa includerea in noua reglementare a unei definitii a relatiei de dependenta in asa fel incat realitatea naturii economice a relatiei dintre angajator si angajat sa prevaleze asupra formei juridice a relatiei dintre acestia, in scopul eliminarii abuzurilor in ceea ce priveste neplata contributiilor sociale", se arata in document.

Prin ultima modificare a Codului Fiscal, Guvernul a decis ca persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale. Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.

Baza de calcul a contributiilor la FNUASS si la Fondul de concedii medicale se va reduce

Conform documentului, unificarea bazei de calcul va conduce, pe ansamblu, la extinderea acesteia, pana la nivelul bazei de impozitare a veniturilor, iar in mod exceptional baza de calcul a contributiilor la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) si la Fondul de concedii medicale se va reduce usor, prin anularea unora dintre veniturile care constituiau baza de calcul pentru contributia la aceste doua fonduri, dar care reprezentau venituri exceptate de la impozitare in Codul Fiscal. "Se poate astepta o decizie de diminuare corespunzatoare a cotelor de contributii in asa fel incat sarcina fiscala sa ramana constanta, iar veniturile la bugetele diferitelor fonduri de asigurari sa ramana constante. Acest mecanism va avea drept consecinta faptul ca actualele categorii de contribuabili sau de venituri care sunt scutite de la plata contributiilor vor intra in categoria platitorilor, in timp ce marea majoritate a contribuabililor (salariatii care nu realizeaza alte venituri in afara salariului) vor beneficia de o usoara diminuare a cotelor de contributii. In ipoteza in care se va opta pentru o plafonare a bazei de calcul pentru contributia la FNUASS, se poate estima o crestere a gradului de conformare voluntara la declarare si la plata astfel incat sa se compenseze diminuarea bazei de calcul", se sustine in document.


CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>


Declaratie unica la CAS

Simultan cu unificarea bazei de calcul va fi introdusa si o declaratie unica privind contributiile sociale pentru angajatori. Persoanele care realizeaza activitati independente vor depune in continuare contracte sau declaratii la Casele de Asigurari Sociale, o posibila unificare a acestora urmand sa fie discutata la un moment ulterior. Suportul IT pentru introducerea declaratiei unice va fi realizat cel tarziu in luna septembrie, iar noul sistem de declarare pentru contributiile sociale va fi aplicat incepand cu anul viitor.

Sursa: Curierul National


de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 18 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul discuta unificarea bazei de calcul a CAS Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]