Masuri de protectie a tinerilor stabilite de legislatia muncii

contract de muncaangajati tinerilegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mai inainte de a incheia un contract de munca cu un tanar, va trebui sa fiti complet informat cu privire la restrictiile impuse de lege in executarea unui asemenea contract si cu privire la obligatiile ce va revin in raport cu tinerii dumneavoastra salariati.

a) Incadrarea in munca a copiilor sub 15 ani este complet interzisa (art. 40 alin. (4) din Constitutie, art.  13 din  Codul muncii si  art. 5 din  Hotararea  Guvernului nr. 600/2007).

Sanctiunea nerespectarii acestei interdictii consta in:
– nulitatea absoluta a contractului de munca;
– raspunderea penala a angajatorului. O astfel de fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

b) Copiii intre 15 si 16 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral,  pot incheia un contract individual de munca numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru desfasurarea de activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

c) Copiii intre 16 si 18 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii, pe baza de program integral, pot incheia, in conditiile legii, un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare.

Conceptul de „munca usoara“ include toate activitatile care, prin natura proprie sarcinilor pe care le presupun si a conditiilor specifice in care acestea sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului si tanarului si nu sunt de natura sa prejudicieze frecventa scolara, participarea la programe de orientare ori de formare profesionala, aprobate de conducerea unitatii de invatamant, sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primita.

d) Pentru unele profesii, varsta minima la angajare este superioara celei de 18 ani.
Cel mai adesea, impunerea unei conditii de varsta mai ridicata constituie tot o forma de  protectie a  tinerilor, profesiile sau functiile respective prezentand potential superior de dificultate fizica sau psihica, raspundere mai mare sau risc de accidentare. Fireste, in plus, impunerea unor conditii de studii conduce automat la ridicarea varstei cu care o persoana se poate incadra in munca pe un anumit post.

e) Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
– depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
– implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare, avand efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avand orice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
– implica o expunere nociva la radiatii;
– prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
– pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.

f) Dupa incheierea contractului de munca, angajatorul este obligat sa asigure tinerilor
conditii de munca adaptate varstei lor.

Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor, tinand seama, in special, de riscurile specifice pentru securitatea, sanatatea si dezvoltarea lor, riscuri care rezulta din lipsa lor de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale ori din faptul ca tinerii sunt inca in dezvoltare.

De altfel, potrivit  art. 13 alin. (5) din Codul muncii, incadrarea in munca a persoanelor sub 18 ani pe locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase este interzisa.

g) Angajatorul trebuie sa realizeze o evaluare a riscurilor specifice inainte ca tinerii sa inceapa munca si la orice modificare semnificativa a conditiilor de munca.

Angajatorul este obligat sa informeze, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.
Se vor avea in vedere si dispozitiile Legii nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 646 din 26 iulie 2006, care cuprinde tinerii in categoria „grupurilor sensibile de risc“.

h) In cazul tinerilor, durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana. Timpul redus de lucru nu atrage si reducerea salariului.

In situatia in care tanarul cumuleaza mai multe functii in baza unor contracte individuale de munca, timpul de munca efectuat se insumeaza si nu poate depasi, cumulat, durata maxima de 6 ore/zi.

i) Tinerii nu pot presta munca suplimentara. j) Tinerii nu pot presta munca de noapte.
Desi, in mod normal, timpul de noapte este cel cuprins intre orele 22.00 si 06.00,
potrivit art. 122 din Codul muncii), notiunea este largita in cazul minorilor, acestia neputand lucra intre orele 20.00 si 6.00.
 
Angajatorul care foloseste minori pentru munca de noapte va raspunde civil sau chiar penal. Totusi, in practica judiciara s-a decis ca, daca munca s-a prestat, minorul nu va putea fi lipsit de sporul pentru munca de noapte cuvenit. Interdictia de a presta munca pe timpul noptii este o masura de protectie a tanarului, care nu poate ajunge sa il dezavantajeze pe acesta.

k) Tinerii beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute consecutive, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Aceasta reglementare este mai avantajoasa decat cea aplicabila majorilor, care au dreptul la pauza de masa pentru o durata a timpului de munca de peste 6 ore (art. 130 din Codul muncii).

l) Intre doua zile de munca, tinerii beneficiaza de o perioada minima de repaus de
12 ore consecutive.

Copiii intre 15 si 16 ani, sau cei peste 16 ani care urmeaza inca o forma de invatamant obligatoriu beneficiaza de o perioada minima de repaus de 14 ore consecutive.

m) Tinerii beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Exemplu
Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national pentru anii 2007 2010 prevede  o durata minima a concediului de odihna de 21 de zile. Tinerii sub 18 ani beneficiaza asadar de o durata de cel putin 24 de zile lucratoare. Dar contractul colectiv incheiat la nivel de unitate poate prevedea o durata mai indelungata a concediului cuvenit tinerilor.

Angajatorii trebuie sa se asigure ca perioada libera de orice munca este inclusa, in masura posibilului, in cadrul vacantelor scolare ale copiilor care fac obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, impusa de legislatia nationala.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de muncaangajati tinerilegislatia muncii

Data aparitiei: 21 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masuri de protectie a tinerilor stabilite de legislatia muncii Nota: 2.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]