Cele doua motive pentru care nu ar trebui sa neglijam evaluarea salariatilor

evaluare performantacriterii evaluarecimconcediere necorespundere profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din perspectiva managementului resurselor umane, evaluarea reprezinta procesul periodic prin care este identificata masura in care salariatul isi desfasoara activitatea conform cerintelor, peste asteptari sau sub asteptarile angajatorului.

Dar este evaluarea angajatilor la fel de importanta din punctul de vedere al legislatiei muncii?

Raspunsul este afirmativ. Evaluarea salariatilor este un element indispensabil in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala. In al doilea rand, legea prevede obligativitatea informarii angajatilor cu privire la criteriile de evaluare, astfel incat absenta acestora din CIM poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 10.000 de lei.

Elena Bontea, sef departament juridic in cadrul Academiei Romane, subliniaza obligativitatea evaluarii salariatilor in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala. Astfel, "prin CCM si regulamentul intern se va stabili procedura de evaluare a performentelor salariatilor, respectiv termenele si conditiile in care se ve desfasura evaluarea, procedura care se va aplica cu titlu obligatoriu salariatilor ce vor fi concediati pentru necorespundere profesionala".

Sa retinem, asadar, ca decizia de concediere pentru necorespundere profesionala, realizata fara o evaluare a angajatului in conformitate cu prevederile legale, devine nula.

Articolul 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii prevede obligativitatea informarii persoanei selectate in vederea angajarii ori a salariatului, dupa caz, cu privire la criteriile de evaluare a activitatii sale profesionale. Pe baza acestor criterii de evaluare si tinand cont de specificul activitatii, angajatorul intocmeste fisa de post in care sunt enumerate atributiile ce ii revin salariatului.

Asadar, angajatorii au obligatia legala de a include criteriile de evaluare a activitatii profesionale in contractul individual de munca. In consecinta, refuzul de indeplinire a acestei obligatii poate fi sanctionat de catre Inspectia Muncii cu amenda de pana la 10.000 lei.

Pentru mai multe raspunsuri oferite de specialisti, vizitati Portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluare performantacriterii evaluarecimconcediere necorespundere profesionala

Data aparitiei: 06 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cele doua motive pentru care nu ar trebui sa neglijam evaluarea salariatilor Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]