ICCJ a decis: contractul colectiv de munca nu poate fi anulat de catre un organism fiscal

contract colectiv de muncadrepturi salarialesector bugetarICCJlegea dialogului social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O decizie recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie clarifica situatiile in care, prin incheierea CCM, se acorda drepturi salariale nelegale in sectorul bugetar.
Asa cum stiti, potrivit legislatiei in vigoare, drepturile salariale ale bugetarilor se stabilesc prin lege si nu pot constitui obiectul negocierilor.

Legea nr. 62/2011 a dialogului social stabileste interdictia negocierii drepturilor salariale cuvenite angajatilor din sectorul bugetar.
Astfel, art. 138 alin (1) din Legea nr.62/2011 prevede ca "prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal."

Prin urmare, contractul colectiv de munca nu poate modifica drepturile salariale stabilite prin lege, pentru salariatii din sectorul bugetar.

Tot in art. 138, este prevazut ca negocierile contractelor colective din sectorul bugetar se realizeaza dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli, in limitele si in conditiile legii.
Potrivit art. 138 alin (3), drepturile salariale ale personalului bugetar pot fi negociate prin contract colectiv numai atunci cand legi speciale determina limitele minime si maxime intre care pot fi negociate. Acest lucru se va realiza numai in limitele legale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost solicitata sa se pronunte cu privire la acest subiect, in urma cazurilor in care prevederile art. 138 si art. 139 din Legea dialoguli social au fost nerespectate. Curtea de Conturi poate decide nulitatea contractului colectiv de munca, atunci cand constata acordarea in mod nelegal a unor drepturi salariale?

Prin Decizia nr 17/2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca decizia Curtii de Conturi, "emisa in exercitarea atributiilor sale de control", privind drepturile acordate nelegal, nu anuleaza contractul colectiv de munca prin care au fost acordate acele drepturi.

Asadar, un organism fiscal nu poate anula contractul colectiv de munca. Raluca Dimitriu, expert in litigii de munca, explica faptul ca numai o instanta de drept al muncii poate anula contractul colectiv, din oficiu sau la solicitarea partilor interesate.

Atentie la faptul ca, in practica, respectiva clauza nu se aplica, chiar daca nu a fost anulata. In eventualitatea in care salariatii bugetari ar continua sa beneficieze de salarii diferite decat cele stabilite prin lege, organul fiscal ar urma sa-si exercite atributiile de control.

Sursa: www.scj.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncadrepturi salarialesector bugetarICCJlegea dialogului social

Data aparitiei: 05 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ICCJ a decis: contractul colectiv de munca nu poate fi anulat de catre un organism fiscal Nota: 3.25 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]