Cine va fi sacrificat pe piata muncii si de ce sunt concediati angajatii competenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatii incompententi, cei fara nicio ancora relationala in companie dar si performerii sunt vizati, in mod egal, de concedieri. Intre doi angajati la fel de competitivi, angajatorul decide sa renunte la cel cu care nu are nicio afinitate, spun jucatorii din piata locala de recrutare. Daca nu vrei sa fii concediat in plina criza, trebuie sa vrei sa muncesti peste program, conchid cei mai mari recrutori din piata de profil.

Cine urmeaza sa fie concediat in a doua parte a lui 2010?

Somerii crizei provin, in mod arbitrar, din randul performerilor, incompetentilor si al celor care nu sunt agreati de sef.

“Toti pot fi vizati (de concedieri n.red.): cei competenti, pentru ca sectorul respectiv sufera si cifrele scad dramatic, cei fara pile pentru ca nu le au, cei incompetenti pentru ca sunt incompetenti (iar aici intra in discutie si criteriile de evaluare ale unei anumite companii)”, a spus pentru MONEY.ro Florin Ochiana, HR Operations Manager la Lugera & Makler.

Sorin Faur, director consultanta Resurse Umane si coordonator regional la BDO Balkans, (pozitie din care coordoneaza activitatile de resurse umane ale firmei de audit si consultanta din sapte tari), a spus ca primii vizati de concediere sunt angajatii care nu au un rol cheie in cadrul organizatiei.

“Cei mai expusi sunt incompetentii, cei foarte scumpi si care nu (mai) sunt esentiali, cei slab integrati in colectiv, cei cu “cazier” de absenteism, indisciplina, abateri de la program, cei aflati in pragul pensionarii”, a adaugat el.

Corina Diaconu, managing director la ABC Human Capital, spune ca primii angajati la care o companie ar trebui sa renunte sunt cei incompetenti, neseriosi si demotivati. Dar realitatea contrazice acest principiu meritocratic. Criza ne arata, inca o data, ca decizia de a concedia un angajat nu se bazeaza intotdeauna pe criterii obiective.

“Criteriile obiective, strict bazate pe performanta si rezultate nu sunt cele care primeaza tot timpul (n.red. in decizia de a concedia un angajat)”, mai spune Corina Diaconu.

Daca trebuie sa aleaga intre doi performeri, angajatorul ramane cu cel pe care il agreeaza.

Astfel de situatii, cand doi angajati sunt sensibil egali prin prisma criteriilor de concediere aplicate si departajarea bazata pe criterii de performanta e destul de dificila, apar destul de des, spune Sorin Faur.

Expertiza si performanta la locul de munca nu sunt o garantie ca nu iti vei pierde jobul. Daca seful tau e constrans sa aleaga intre tine si un alt angajat cu care “rezoneaza” mai bine, cel mai probabil il va pastra pe el in firma si te concedia pe tine.

“In masura in care rezultatele profesionale ale celor doi angajati sunt foarte apropiate, decizia sa (de a concedia unul dintre ei) se ia chiar pe baza unor criterii subiective, de chimie si intelegere cu respectivul angajat”, spune Corina Diaconu.

Mihaela Scarlat, consultant HR in cadrul Advice EMA Partners, spune ca firmele care vor sa isi mentina cota de piata vor pastra specialistii, renuntand mai curand la angajatii din departmentele de suport.

Ce trebuie sa faci ca sa nu fii concediat in criza?

“Angajamentul” fata de firma te poate salva de la pierderea locului de munca. Performanta, ore suplimentare si dead-line-uri stranse, cam asa s-ar traduce in aceasta perioada angajamentul fata de compania in care activezi, spun recrutorii.
“Pentru a nu fi concediat, un angajat trebuie sa demonstreze ca e performant si dedicat. Ca poate sa faca un efort suplimentar in folosul companiei acceptand sacrificii temporare pe perioada crizei (cu conditia ca ele sa ramana temporare) pentru beneficii ulterioare. Ca reuseste sa isi pastreze acelasi grad de motivare ca in perioadele de boom, daca e posibil”, explica Florin Ochiana.

Daca poti sa demonstrei disponibilitate pentru efort prelungit, ca esti un om cheie in pozitia pe care o ocupi, ca aduci valoare adaugata companiei la care lucrezi si ai pretentii salariale modeste, atunci e foarte probabil sa nu fii concediat, spune Sorin Faur.
“Pe scurt, trebuie sa demonstreze ca nu s-a uzat profesional. Ca angajatatul, in ciuda perioadei dificile pe care o traverseaza compania, poate sa investeasca un volum mare de energie si entuziam in activitatea pe care o desfasoara. Trebuie sa demonstreze ca este flexibil, ca se poate adapta rapid noilor situatii, ca este interesat sa invete continuu, pentru a fi mereu cu un pas inaintea concurentei”, explica Mihaela Scarlat.

Cum se explica deciziile de concediere subiective?

Putine companii din Romania au un sistem functional de evaluare a performantelor, spune Sorin Faur.
“In lipsa unui sistem obiectiv, sub presiunea momentului, fiecare s-a descurcat cum a putut, cerand, de obicei, sefilor de echipe, middle managerilor sa se pronunte asupra colectivului propriu. De aici multe decizii arbitrare, bazate pe subiectivism, amicitie, pareri personale, nu mai vorbim de cazurile clare de incalcare a legii, concretizate in procese aflate acum pe rol”, adauga el.

Cine ramane in joc?

Specialistii au fost cei mai ofertati de companii in primul trimestru din 2010, potrivit studiului Barometrul pietei de resurse umane din Romania, realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown, in parteneriat cu HR Management Club.

Sursa: Money.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 08 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cine va fi sacrificat pe piata muncii si de ce sunt concediati angajatii competenti Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]