Angajatul cu mai multe CIM la acelasi angajator poate sa isi ia concediu de odihna pe o singura functie?

concediu odihnacim cu timp partialcumul de functii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariatul cumulard este cel care realizeaza cumul de functii la acelasi angajator sau la angajatori diferiti. In baza dreptului de care dispune prin lege, orice salariat poate incheia doua sau mai multe contracte individuale de munca cu acelasi angajator.

Asadar, cu exceptia cazurilor in care legea prevede incompatibilitati pentru cumulul de functii, o persoana poate acumula mai multe functii la acelasi angajator, pe baza mai multor contracte de munca. Aceste contracte de munca pot fi cu norma intreaga sau cu jumatate de norma.

In ceea ce priveste concediul de odihna, se pune intrebarea daca un salariat isi poate lua concediu doar pe una dintre functii si sa continue sa isi indeplineasca, in acelasi timp, cealalta functie, daca doreste acest lucru.

Trebuie sa retinem ca, asa cum beneficieaza de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile detinute, angajatul beneficiaza si de dreptul la concediu pentru fiecare contract individual de munca.
Art 44. din Codul Muncii stabileste faptul ca dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Asadar, concediul de odihna anual platit este un drept care sa acorda salariatului indiferent daca acesta este angajat cu un singur CIM sau daca detine o functie de baza si o functie cu timp partial.

Va reamintim ca prin abrogarea articolului 145 din Codul Muncii prin aprobarea OUG 65/2005, concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza in functie de norma de munca. Asadar, salariatii cu CIM cu norma partiala au dreptul la CO asa cum a fost negociat in CIM, indiferent de timpul efectiv lucrat.

Prin urmare, salariatul cu mai multe contracte individuale de munca incheiate la acelasi angajator nu poate sa isi ia concediu de odihna doar pe una dintre functii.
In aceasta situatie, concediul de odihna se acorda concomitent la functia de baza si la functia ocupata prin cumul.

Nu uitati faptul ca dreptul la concediul de odihna nu se poate cesiona, nu poate fi limitat si nu poate constitui obiectul renuntarii din partea angajatului.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu odihnacim cu timp partialcumul de functii

Data aparitiei: 01 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul cu mai multe CIM la acelasi angajator poate sa isi ia concediu de odihna pe o singura functie? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]