Angajatii cu contract individual de munca pot incheia CIM si pentru activitatea de lector cursuri pentru adulti?

PFAcontract individual de muncacontract prestari serviciiservicii lector
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din ce in ce mai multe firme private sau organizatii non-guvernamentale organizeaza cursuri pentru adulti, cu durata de 2-4 ore pe saptamana sau pe luna. Datorita acestui tip de program, lectorii pot fi persoane care sunt deja angajate cu contract individual de munca.

Asadar, ce tip de contract pot incheia lectorii care au deja un loc de munca cu norma intreaga?

Potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, persoanele care desfasoara o activitate de lector pot incheia fie un contract de munca cu timp partial, fie un contract de prestari servicii.

In cazul in care angajatorul si lectorul vor incheia un contract individual de munca cu norma partiala, veniturile acordate lectorilor vor fi venituri salariale. Prin urmare, asupra acestor venituri se vor datora impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor salariale.

Pentru a realiza o activitate independenta, lectorii trebuie sa se autorizeze pentru prestarea respectivei activitati. Astfel, angajatorul poate incheia un contract de prestari servicii cu lectorul, persoana fizica autorizata.

Nu uitati ca, pentru desfasurarea unei activitati independente, este necesara indepliniarea a cel putin 4 din urmatoarele criterii:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;

Referitor la obligatiile de plata pentru impozite si contributii sociale, acestea revin, in intregime, persoanei fizice autorizate. In situatia incheierii unui contract de prestari servicii cu o persoana fizica autorizata, pentru activitatea de lector, angajatorul nu are obligatii in ceea ce priveste calculul, retinerea, plata si declararea impozitului pe venit si contributiilor sociale.

In concluzie, pentru desfasurarea activitatii de lector, se poate incheia un contract de prestari servicii, daca lectorul respectiv este persoana fizica autorizata si daca sunt indeplinite cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal. Daca lectorul nu are statut de PFA, poate incheia un CIM cu norma partiala.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAcontract individual de muncacontract prestari serviciiservicii lector

Data aparitiei: 28 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatii cu contract individual de munca pot incheia CIM si pentru activitatea de lector cursuri pentru adulti? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]