Ce nu ar trebui sa includeti in contractul colectiv de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In contractul colectiv de munca de la nivel de societate comerciala nu trebuie sa includeti:

•    acele drepturi si obligatii, stipulate de Codul muncii, care pot fi detaliate si reglementate si prin regulamentul intern.

In timp ce contractul colectiv de munca se incheie prin negociere si se poate modifica numai prin acordul partilor, regulamentul intern se intocmeste de angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Acolo unde este posibil, este recomandabil sa utilizati regulamentul intern ca instrument de adaptare a prevederilor legislative si a celor stabilite in contractul colectiv de la nivel superior;

•    acele drepturi si obligatii, stipulate in Codul muncii, care pot fi detaliate si reglementate si prin contractul individual de munca.

In timp ce negocierea colectiva este un proces mai complex, negocierea individuala este mult mai usoara.

In timp, contractele colective de munca ar trebui incheiate succesiv, mai intai sa fie incheiat contractul colectiv la nivel national, contractul colectiv de munca de la nivel de ramura si dupa aceea contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

Daca nu se respecta aceasta ordine, contractul colectiv de munca de la nivel de unitate trebuie adaptat la contractele colective de la nivel superior, odata cu modificarea acestora.

Aceeasi adaptare trebuie realizata si in cazul modificarii legislatiei; in caz contrar se aplica direct noile prevederi legislative, indiferent de continutul clauzelor incluse in contractul colectiv.

Rolul contractului colectiv de munca in reglementarea relatiilor de munca nu elimina celelalte modalitati de reglementare, respectiv prin contract individual de munca si prin regulament intern.

In anumite cazuri, reprezentantii salariatilor si angajatorul convin ca regulamentul intern sa fie considerat anexa la contractul colectiv de munca.

Recomandam sa se evite acest aranjament, deoarece va poate crea dificultati in amendarea unor clauze ale regulamentului.

Acordurile incheiate intre dvs., ca patron, si reprezentantii salariatilor in vederea solutionarii conflictelor de munca sunt considerate parte integranta din contractul colectiv de munca.

Mai multe articole privind Managementul Resurselor Umane gasiti aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 05 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce nu ar trebui sa includeti in contractul colectiv de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]