Angajatorul nu plateste indemnizatia pentru concediul de odihna. Ce optiuni are salariatul in acest caz?

concediu de odihnaindemnizatie de concediu de odihnaneplata la termen
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum stiti, Codul muncii garanteaza dreptul la concediul de odihna anual al tuturor angajatilor.

Concediul de odihna este una dintre formele de repaus periodic, alaturi de pauza de masa, repausul zilnic, repausul saptamanal si sarbatorile legale.

Incheierea contractului individual de munca implica dreptul la concediul de odihna, care se va acorda proportional ca activitatea prestata pe parcursul anului.

Articolul 150 din Codul muncii stabileste dreptul salariatilor de a beneficia de o indemnizatie de concediu, pe perioada concediului de odihna.

Indemnizatia de concediu este egala cu media zilnica a drepturilor salariale, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.
Suma indemnizatiei se calculeaza prin insumarea urmatoarelor elemente:

- salariul de baza
- indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul

Baza de calcul pentru determinarea indemnizatiei de concediu va include, dupa caz: sporul de vechime, indemnizatia de conducere, sporul de izolare, sporul pentru conditii grele.

Valoarea indemnizatiei de concediu nu poate fi mai mica decat suma drepturilor salariale corespunzatoare perioadei concediului.

In cazul in care angajatorul nu plateste la termen indemnizatia de concediu cuvenita salariatului, legislatia muncii nu prevede aplicarea unei amenzi.
Insa, angajatul are la dispozitie doua optiuni:

a) apelarea la instanta de judecata

Conform prevederilor art. 40 alin.2 lit. c) din Codul muncii, angajatorului ii revine obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca, iar potrivit prevederilor art. 154 alin. 2 din Codul muncii, pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.

Specialistii Portalcodulmuncii.ro subliniaza faptul ca indemnizatia de concediu reprezinta un drept salarial, prin urmare se aplica in cazul acestuia dispozitiile art.166 alin.4 din Codul muncii. Potrivit acestora, intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Incalcarea art. 166 poate fi constata de catre instanta de judecata. Asadar, intarzierea platii drepturilor cuvenie da dreptul salariatului de a se adresa instantei de judecata in vederea recuperarii eventualului prejudiciu

b) sesizarea Inspectiei Muncii

Articolul 6 alin.2 pct. A lit. b) din Legea nr. 108/1999, republicată, in domeniul relatiilor de munca, precizeaza ca Inspectia Muncii controleaza stabilirea si acordarea drepturilor cuvenite salariatilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca, avand dreptul sa dispuna masuri de remediere a neconformitatilor constatate.

In baza acestui act normativ, salariatul are posibilitatea sesizarii organelor de control(Inspectia Muncii sau ANAF), daca angajatorul nu plateste la termen obligatiile fiscale datorate.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaindemnizatie de concediu de odihnaneplata la termen

Data aparitiei: 21 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul nu plateste indemnizatia pentru concediul de odihna. Ce optiuni are salariatul in acest caz? Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]