Avantaje in natura. Bilete de odihna si tratament

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Cum trebuie sa reglementeze angajatorul acordarea de avantaje in natura, legate de concediul de odihna, care e un drept al tuturor salariatilor, astfel incât unii sa nu se simta discriminati fata de altii?

Conform contractului colectiv de munca exista posibilitatea decontarii unei parti din valoarea biletelor de tratament si odihna din fondul de 2% constituit asupra fondului de salarii realizate, astfel cum e prevazut si in Codul Fiscal. Nu exista alte prevederi legate de biletele de odihna, ci doar de acordarea unui ajutor (prima de vacanta) tuturor salariatilor.

Este posibila decontarea unei parti din valoarea costurilor turistice (cazare, masa, transport) a biletelor de odihna (nu tratament si odihna) din acelasi fond de 2%?

In situatia in care nu e posibil din 2%, ce reglementare trebuie sa faca angajatorul pentru a deconta totusi o parte din costurile biletelor de odihna?

Dorim sa stim daca este corect si legal ca numai o parte dintre salariati (cei care pleaca in concediu cu astfel de bilete) sa beneficieze de astfel de avantaje la salariu, care chiar daca sunt impozitate, ele se regasesc, mai târziu, in punctajul mediu anual la calculul cuantumului pensiei.

Raspuns:
Avand in vedere dispozitiile art. 21 alin. 3 lit. c) din Codul fiscal, biletele de odihna pot fi incluse in fondul de cheltuieli sociale, cheltuieli deductibile din impozitul pe profit in proportie de 2% din fondul de salarii, deoarece aceasta reglementare se refera la bilete de tratament si bilete de odihna adica doua categorii diferite.

Potrivit si art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal aceste venituri sunt scutite si de plata impozitului pe venitul salarial deoarece „nu sunt incluse in veniturile salariale”.
De asemenea, deoarece aceste venituri nu sunt incluse in veniturile salariale, pentru aceste sume nu se platesc nici contributiile la fondurile speciale, prin urmare nu se vor regasi in punctajul mediu anual.

O astfel de prevedere, privind decontarea unei parti din valoarea biletelor de tratament si odihna ale salariatilor nu este discriminatorie. Faptul ca unii salariati beneficiaza de aceasta prevedere procurând un astfel de bilet , iar alti salariati nu beneficiaza de aceasta prevedere pentru procura un astfel de bilet nu constituie o discriminare in acceptiunea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 01 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Avantaje in natura. Bilete de odihna si tratament Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]