Se poate desfiinta locul de munca al salariatei aflate in concediu de risc maternal?

protectia maternitatii la locul de muncassmsecuritatea muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu, salariatele aflate in concediu de risc maternal nu pot fi concediate iar locurile lor de munca nu pot fi desfiintate.

Codul Muncii si OUG 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca sunt doua acte normative esentiale pentru orice angajator, indiferent de industria de care apartin, indiferent de marimea organizatiei.

Asa cum bine stim, concediul de risc maternal reprezinta concediul de care beneficiaza salariatele gravide, care au nascut recent si cele care alapteaza, pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/ sau a fatului ori a copilului lor.

Va amintim:

- salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;

- salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;

- salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens;


Concediul de risc maternal se acorda in situatia in care angajatorii nu pot lua toate masurile necesare pentru a preveni expunerea salariatilor la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea. Salariatele aflate in situatiile de mai sus nu vor fi constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii lor sau starii lor de graviditate sau copilului nou-nascut, dupa caz.


Concediul de risc maternal se poate lua atat anterior concediului prenatal (concediu de sarcina), cat si dupa nastere, cand salariata care a nascut se intoarce la locul de munca si alapteaza.

Acolo unde exista activitati care pot prezenta un risc specific de expunere la agenti, procese sau conditii de munca ce pot afecta situatia salariatelor, angajatorul este obligat sa evalueze riscurile si sa decida ce masuri trebuie luate.


Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de munca, a masurilor care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, precum si asupra drepturilor care decurg din OUG 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.




NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia maternitatii la locul de muncassmsecuritatea muncii

Data aparitiei: 10 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se poate desfiinta locul de munca al salariatei aflate in concediu de risc maternal? Nota: 4.13 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]