Angajatul strain isi desfasoara activitatea in alt stat decat Romania. Ce contributii sociale se datoreaza ?

contributii sociale angajat straindocument portabil A1acorduri securitate sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce contributii sociale se datoreaza in cazul in care o societate cu sediul in Romania angajeaza lucratori din alte state membre UE?

In primul rand, trebuie stiut faptul ca modalitatea de angajare a cetatenilor altor state membre UE, in conditiile in care acestia urmeaza sa-si desfasoare activitatea in alt stat decat cel in care-si are sediul angajatorul, nu este reglementata printr-un act normativ specific.

Cetatenii altor state membre UE se angajeaza in Romania in aceleasi conditii in care se angajeaza si cetatenii romani.

In ceea ce priveste obligatiile de plata, in cazul in care salariatul este angajat cu contract individual de munca in Romania, impozitiul pe venit se datoreaza in Romania.
Contributiile sociale se datoreaza in Romania in cazul in care angajatul strain isi desfasoara activitatea in acest stat.

Prin urmare, daca angajatul strain nu isi va desfasura activitatea in Romania, contributiile sociale se datoreaza in statul in care se presteaza activitatea, daca este vorba de un stat membru UE.

Exceptie face situatia in care salariatul detine un document portabil A1 care sa ateste faptul ca se datoreaza contributii sociale in alt stat decat cel in care presteaza activitatea.

In cazul statelor care nu fac parte din Uniunea Europeana, contributiile sociale vor fi stabilite in functie de acordurile sau conventiile in domeniul securitatii sociale incheiate intre Romania si statul in care presteaza activitate angajatul respectiv.

Atentie la faptul ca, in ceea ce priveste impozitul pe venit, trebuie aplicate conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul in care salariatul presteaza activitate.

Prin urmare, daca un salariat strain isi desfasoara activitatea in alte state decat Romania, tratramentul fiscal corespunzator se va determina pentru fiecare stat in parte.

Raspuns oferit de Consilier Juridic Rodica Mantescu.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributii sociale angajat straindocument portabil A1acorduri securitate sociala

Data aparitiei: 06 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul strain isi desfasoara activitatea in alt stat decat Romania. Ce contributii sociale se datoreaza ? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]