Poti fi concediat daca nu iti indeplinesti obiectivele de performanta?

obiective performantaobiective de performantacriterii de evaluareobiective de performanta si criterii de evaluaremanagementul resurselor umaneregulamentul intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Da, poti fi concediat pentru necorespundere profesionala in situatia in care nu iti indeplinesti obiectivele de performanta, cu respectarea legislatiei in vigoare. Nu este de ajuns sa nu iti indeplinesti obiectivele de performanta pentru a fi concediat. Angajatorul trebuie sa tina cont si de evaluarile periodice ale salariatului.

Atentie mare la faptul ca o concediere pentru necorespundere profesionala nu a fost niciodata simpla. Sunt numeroase situatii care apar atunci cand angajatorul invoca necorespunderea profesionala. De la simple neintelegeri si pana la litigii de munca, sunt doar cativa pasi.

Singura solutie a angajatorului este sa respecte lege. Pentru aceasta, trebuie sa o cunoasca si sa o interpreteze in mod corect.


Atentie la obiectivele de performanta si regimul acestora:

1. Se includ in contractul individual de munca sau prin act aditional cu clauza de obiectiv. Cu alte cuvinte, obiectivele de performanta trebuie acceptate de salariat. Nu vor fi statornicite prin decizie unilaterala a angajatorului pentru ca apoi se va pune problema consecintelor nerealizarii lor.

2. Obiectivele de performanta sunt unice, de la un salariat la altul. Acestea nu se includ in regulamentul intern. Ele se includ in contractul individual de munca si se pliaza pentru fiecare salariat in parte.

3. Nu confundati criteriile de evaluare cu obiectivele de performanta. Sunt doua notiuni diferite.

4. Daca angajatorul constata faptul ca obiectivele de performanta nu au fost indeplinite de salariat desi acesta si-a indeplinit toate sarcinile cu toata determinarea, atunci este clar ca obiectivele trebuie recalibrate. Nu sunt rezonabile si realiste.

De asemenea, daca angajatorul constata ca mai multi salariati cu obiective de performanta similare nu le pot realiza, din nou acestea trebuie modificate.

5. Clauza de obiectiv trebuie sa faca in mod obligatoriu obiect al drepturilor salariatului la informare la angajare.

6. Nu se retin bani din salariu daca obiectivele de performanta nu sunt indeplinite.

7. Nu se admit penalizarile financiare daca obiectivele de performanta nu sunt indeplinite.

8. Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu va face obiectul unei cercetari disciplinare. Obiectivele de performanta tin de competenta salariatului si de corespunderea sa profesionala, nu de conduita sa disciplinara.

9. Obiectivele de performanta indeplinite pot duce la promovari si majorari salariale, toate aceste elemente fiind negociate si inserate in clauza de obiectiv.

10. Obiectivele de performanta nu vor duce automat la concediere pentru necorespundere profesionala. Urmati toti pasii pentru a dispune acest tip de concediere. Evaluarile periodice joaca un rol esential.

11. Obiectivele de performanta se stabilesc in functie de fisa postului salariatului in cauza, in functie de competentele si abilitatile sale, in functie de necesitatile organizatiei, tinand cont de tendintele de dezvoltare ale departamentului din care acesta face parte, luand in considerare strategiile de HR si tot ce tine de managementul carierei salariatului in parte.

12. Obiectivele de performanta trebuie sa fie realiste, rezonabile, sa fie impuse cu alocarea resurselor necesare pentru a fi indeplinite si cu un termen de realizare realist.


Iata in randurile de mai sus doar o mica parte dintre aspectele pe care trebuie sa le cunoastem despre obiectivele de performanta. Reprezinta mai mult un teritoriu al managerilor de resurse umane insa pot deveni si subiect foarte apropiat departamentului juridic daca sunt folosite in mod incorect de catre angajatori. Acestia nu trebuie sa stabileasca obiective de performanta in mod sicanator, nici pentru a facilita o concediere pentru necorespundere profesionala sau obiective care sa duca la burnout, o notiune din ce in ce mai importanta pentru specialistii HR si SSM.



Mult succes in managementul resurselor umane!


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obiective performantaobiective de performantacriterii de evaluareobiective de performanta si criterii de evaluaremanagementul resurselor umaneregulamentul intern

Data aparitiei: 03 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poti fi concediat daca nu iti indeplinesti obiectivele de performanta? Nota: 4.32 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]