legislatiamuncii.ro cauta meniu
Diurna Legala
 

3. Proceduri - pensie anticipata

1. Decizia de pensionareAdmiterea sau respingerea cererii de pensionare anticipata se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii de la domiciliul solicitantului, in termen de 30 de zile de la data depunerii acestei cereri.

Termenul de 30 de zile incepe sa curga numai de la data inregistrarii cererii, insotita de toate actele care dovedesc indeplinirea conditiilor de pensionare (art. 30 - punctul G - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare).

Decizia va cuprinde atat temeiurile de fapt, cat si cele de drept pe baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare si va fi comunicata in scris persoanei care a solicitat pensionarea in termen de 5 zile de la data emiterii.

In cazul in care solicitantul nu este multumit de aceasta decizie, fie cererea sa a fost respinsa, fie cuantumul pensiei nu corespunde stagiului de cotizare realizat, va putea sa conteste decizia casei de pensii la tribunalul din raza teritoriala a domiciliului sau.
Termenul in care poate fi contestata decizia de pensionare anticipata, este de 45 de zile de la data comunicarii. La calcularea acestui termen nu se va tine cont de ziua in care a inceput sa curga prescriptia si nici de ziua in care s-a sfarsit aceasta (art. 101 alin. (1) din Codul de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare).
In cazul necontestarii in termenul de 45 de zile, decizia casei teritoriale de pensii ramane definitva.

2. Punerea in plata a pensiei

Acordarea si punerea in plata a drepturilor de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se va face in conditii diferite, in functie de data la care a fost depusa cererea de pensionare si de statutul solicitantului acestor prestatii:

In cazul persoanelor care desfasoara activitatea pe baza de contract individual de munca, al persoanelor alese in functii elective si al persoanelor care au statutul de someri indemnizati, pensia anticipata va fi pusa in plata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.

IMPORTANT!


33 de instrumente pentru un manager eficient
33 de instrumente pentru un manager eficient

Vezi detalii

Diurna Legala in Romania si in Strainatate: fi in deplina legalitate
Diurna Legala in Romania si in Strainatate: fi in deplina legalitate

Vezi detalii

Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii
In cazul acestor categorii de persoane, pensia anticipata nu va putea fi acordata inainte de data incetarii calitatii de asigurat, asa cum stabile ste art. 83 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.
Aceasta dispozitie este fundamentata pe imposibilitatea beneficiarilor pensiei anticipate si anticipate partiale de a cumula aceste pensii cu venituri din activitati profesionale.

Daca cererea de pensionare a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, drepturile de pensie vor fi acordate de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii.

In cazul persoanelor care realizeaza venituri brute anuale echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute si care sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii, pensia anticipata si cea partiala va fi pusa in plata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.

Daca cererea de pensionare anticipata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, drepturile de pensie vor fi acordate de la data depunerii cererii.

In cazul persoanelor asigurate facultativ in sistemul public de pensii, pe baza unui contract de asigurare, pensia anticipata va fi pusa in plata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.

Si in cazul acestor categorii de asigurati, pensia anticipata si cea anticipata partiala nu vor putea fi acordate inainte de data incetarii calitatii de asigurat, asa cum stabile ste art. 83 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.
De aici rezulta faptul ca, anterior punerii in plata a acestor tipuri de pensii, titularul contractului de asigurare va trebui sa denunte acest contract.

Daca cererea de pensionare anticipata a fost depusa dupa trecerea termenului de 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, drepturile de pensie vor fi acordate de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii.

Pentru toate aceste categorii de beneficiari, plata pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale se face lunar, fie direct titularului pensiei, fie unui mandatar desemnat prin procura speciala, fie reprezentantului legal.
Calitatea de reprezentant legal al titularului pensiei o va avea de regula curatorul acestuia, a sa cum stabile ste art. 31 - punctul G - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Incetarea platii pensiei

Plata pensiei anticipate si anticipate partial inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul a decedat.

Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul, se platesc in ordine sotului supravietuitor, copiilor ori parintilor pensionarului.
In lipsa acestora, sumele neincasate vor fi platite celorlalti mostenitori ai pensionarului decedat, in conditiile dreptului comun.

Pentru acordarea acestor sume, solicitantul va trebui sa depuna urmatoarele documente:

- cerere-tip, dupa urmatorul model.pdf

- certificatul de deces al pensionarului decedat, in original si in copie simpla;

- actul de identitate al solicitantului;

- actul de stare civila din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (certificatul de casatorie sau, dupa caz, certificatul de na stere al solicitantului);

- ultimul talon de pensie al pensionarului decedat.

IMPORTANT!

Solicitarea pensiei pe luna in care a avut loc decesul poate fi facuta de mostenitori in termen de cel mult 3 ani de la data decesului titularului pensiei.

Plata pensiei anticipate si a celei anticipate partiale inceteaza in cazul in care beneficiarul nu mai indepline ste conditiile legale de acordare a acestor tipuri de pensii.

In cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale realizeaza venituri din activitati profesionale in temeiul unui contract individual de munca, respectiv in temeiul unei decizii de numire intr-o functie electiva, plata acestor pensii nu va inceta, ci va fi suspendata.

4. Transformarea in pensie pentru limita de varsta

La implinirea varstei standard de pensionare, atat pensia anticipata cat si pensia anticipata partiala se vor transforma in pensie pentru limita de varsta, urmand a fi recalculate in functie de dispozitiile art. 49-52 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ce modificari va suferi cuantumul acestor pensii la transformarea lor in pensie pentru limita de varsta?

Adaugarea perioadelor asimilate la stagiul de cotizare

La stagiul de cotizare initial, calculat la acordarea pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, vor fi adaugate perioadele asimilate in care asiguratul a urmat cursuri universitare sau a satisfacut stagiul militar.
La determinarea punctajului anual realizat de asigurat in perioadele asimilate, va fi luat in calcul un procent de 25% la salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective (art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata).

Exista insa si doua categorii de pensionari care nu vor beneficia de acordarea acestor perioade asimilate la implinirea varstei standard de pensionare:

a) persoanele care nu au studii superioare, precum si persoanele, de regula femei, care nu au satisfacut stagiul militar;

b) persoanele care pe durata studiilor superioare, respectiv pe durata stagiului militar, au realizat stagii de cotizare propriu-zise in sistemul public de pensii (art. 38 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata).

Adaugarea stagiilor de cotizare realizate in perioada de anticipare

Legea nr. 19/2000, modificata si completata, prevede interdictia beneficiarilor pensiei anticipate si anticipate partiale de a cumula pensia cu venituri din activitati profesionale.
In conditiile in care aceste categorii de pensionari realizeaza venituri din activitati profesionale, pensiile vor fi suspendate in temeiul art. 92 alin. (1) lit. b) din lege, iar pensionarul redobandeste calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
Stagiul de cotizare realizat in aceste conditii va putea fi valorificat numai la data la care pensia anticipata, respectiv anticipata partiala, se transforma in pensie pentru limita de varsta (art. 9 - punctul C - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Exemplu

R.C., beneficiar al unei pensii anticipate, incheie un contract individual de munca pe durata determinata, de 3 luni. Potrivit dispozitiilor legale, R.C. solicita casei de pensii de la domiciliul sau suspendarea pensiei anticipate.
La expirarea duratei contractului individual de munca, acesta inceteaza de drept, in temeiul dispozitiilor art. 56 lit. j) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, iar pensionarul solicita reluarea in plata a pensiei.
In acest caz, de si R.C. a realizat un stagiu de cotizare de 3 luni in sistemul public de pensii, cuantumul pensiei anticipate nu sufera nici un fel de modificari.
Numai la implinirea varstei standard de pensionare, la stagiul de cotizare initial al lui R.C. se vor adauga atat perioadele asimilate prevazute de art. 38 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, cat si perioada de 3 luni in care acesta a contribuit la sistemul public de pensii in perioada de anticipare.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


3. Proceduri - pensie anticipata Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


03-Iul-2012

Intrebare:Ma numesc BL si sunt nascuta din 15.02.1959, am fost angajata din 08.02.1978 pana in 24.03.2009 cand am intrat in somaj pana la 07.05.2010.In prezent nu pot sa ma mai angajez deoarece imi ajut fiica la cresterea celor doi gemeneni pe care ii are. As vrea sa stiu daca ma pot pensiona anticipat partial.Va multumesc anticipat pt. raspuns

15-Iun-2012

buna ziua ma numesc darie ioan si sunt din brasov ,as dori ca prin amabilitatea dumneavoastra sa-mi puteti spune de ce sa inchis contigentul cu casa de pensii ,de a putea plati din mana vechimea retroactiv deoarec sunt multi oameni chiar tineri poate cahir muncesc fara acte dar vor safie la zi cu toate taxele la zipensie,cas,etc..Multumesc.Tel:0751823474

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Nelamurire Privind Aplicarea Legii 12/2015Intrebare: In septembrie 2013 am fost operata cu diagnosticul de carcinom mamar cu metastaze. Am fost in concediu medical pana in data de 28.02.2015. Am dreptul la concediul de odihna pe anul 2014?
 

Raspuns: Da. Anterior modificarii Codului muncii se respectau prevederile Directivei CE 2003/88. Art.7 alin.... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 


 
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]