Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

3. Proceduri - pensie anticipata


1. Decizia de pensionareAdmiterea sau respingerea cererii de pensionare anticipata se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii de la domiciliul solicitantului, in termen de 30 de zile de la data depunerii acestei cereri.

Termenul de 30 de zile incepe sa curga numai de la data inregistrarii cererii, insotita de toate actele care dovedesc indeplinirea conditiilor de pensionare (art. 30 - punctul G - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare).

Decizia va cuprinde atat temeiurile de fapt, cat si cele de drept pe baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare si va fi comunicata in scris persoanei care a solicitat pensionarea in termen de 5 zile de la data emiterii.

In cazul in care solicitantul nu este multumit de aceasta decizie, fie cererea sa a fost respinsa, fie cuantumul pensiei nu corespunde stagiului de cotizare realizat, va putea sa conteste decizia casei de pensii la tribunalul din raza teritoriala a domiciliului sau.
Termenul in care poate fi contestata decizia de pensionare anticipata, este de 45 de zile de la data comunicarii. La calcularea acestui termen nu se va tine cont de ziua in care a inceput sa curga prescriptia si nici de ziua in care s-a sfarsit aceasta (art. 101 alin. (1) din Codul de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare).
In cazul necontestarii in termenul de 45 de zile, decizia casei teritoriale de pensii ramane definitva.

2. Punerea in plata a pensiei

Acordarea si punerea in plata a drepturilor de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se va face in conditii diferite, in functie de data la care a fost depusa cererea de pensionare si de statutul solicitantului acestor prestatii:

In cazul persoanelor care desfasoara activitatea pe baza de contract individual de munca, al persoanelor alese in functii elective si al persoanelor care au statutul de someri indemnizati, pensia anticipata va fi pusa in plata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.

IMPORTANT!


In cazul acestor categorii de persoane, pensia anticipata nu va putea fi acordata inainte de data incetarii calitatii de asigurat, asa cum stabile ste art. 83 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.
Aceasta dispozitie este fundamentata pe imposibilitatea beneficiarilor pensiei anticipate si anticipate partiale de a cumula aceste pensii cu venituri din activitati profesionale.

Daca cererea de pensionare a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, drepturile de pensie vor fi acordate de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii.

In cazul persoanelor care realizeaza venituri brute anuale echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute si care sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii, pensia anticipata si cea partiala va fi pusa in plata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.

Daca cererea de pensionare anticipata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, drepturile de pensie vor fi acordate de la data depunerii cererii.

In cazul persoanelor asigurate facultativ in sistemul public de pensii, pe baza unui contract de asigurare, pensia anticipata va fi pusa in plata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.

Si in cazul acestor categorii de asigurati, pensia anticipata si cea anticipata partiala nu vor putea fi acordate inainte de data incetarii calitatii de asigurat, asa cum stabile ste art. 83 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.
De aici rezulta faptul ca, anterior punerii in plata a acestor tipuri de pensii, titularul contractului de asigurare va trebui sa denunte acest contract.

Daca cererea de pensionare anticipata a fost depusa dupa trecerea termenului de 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, drepturile de pensie vor fi acordate de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii.

Pentru toate aceste categorii de beneficiari, plata pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale se face lunar, fie direct titularului pensiei, fie unui mandatar desemnat prin procura speciala, fie reprezentantului legal.
Calitatea de reprezentant legal al titularului pensiei o va avea de regula curatorul acestuia, a sa cum stabile ste art. 31 - punctul G - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Incetarea platii pensiei

Plata pensiei anticipate si anticipate partial inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul a decedat.

Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul, se platesc in ordine sotului supravietuitor, copiilor ori parintilor pensionarului.
In lipsa acestora, sumele neincasate vor fi platite celorlalti mostenitori ai pensionarului decedat, in conditiile dreptului comun.

Pentru acordarea acestor sume, solicitantul va trebui sa depuna urmatoarele documente:

- cerere-tip, dupa urmatorul model.pdf

- certificatul de deces al pensionarului decedat, in original si in copie simpla;

- actul de identitate al solicitantului;

- actul de stare civila din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (certificatul de casatorie sau, dupa caz, certificatul de na stere al solicitantului);

- ultimul talon de pensie al pensionarului decedat.

IMPORTANT!

Solicitarea pensiei pe luna in care a avut loc decesul poate fi facuta de mostenitori in termen de cel mult 3 ani de la data decesului titularului pensiei.

Plata pensiei anticipate si a celei anticipate partiale inceteaza in cazul in care beneficiarul nu mai indepline ste conditiile legale de acordare a acestor tipuri de pensii.

In cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partiale realizeaza venituri din activitati profesionale in temeiul unui contract individual de munca, respectiv in temeiul unei decizii de numire intr-o functie electiva, plata acestor pensii nu va inceta, ci va fi suspendata.

4. Transformarea in pensie pentru limita de varsta

La implinirea varstei standard de pensionare, atat pensia anticipata cat si pensia anticipata partiala se vor transforma in pensie pentru limita de varsta, urmand a fi recalculate in functie de dispozitiile art. 49-52 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ce modificari va suferi cuantumul acestor pensii la transformarea lor in pensie pentru limita de varsta?

Adaugarea perioadelor asimilate la stagiul de cotizare

La stagiul de cotizare initial, calculat la acordarea pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, vor fi adaugate perioadele asimilate in care asiguratul a urmat cursuri universitare sau a satisfacut stagiul militar.
La determinarea punctajului anual realizat de asigurat in perioadele asimilate, va fi luat in calcul un procent de 25% la salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective (art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata).

Exista insa si doua categorii de pensionari care nu vor beneficia de acordarea acestor perioade asimilate la implinirea varstei standard de pensionare:

a) persoanele care nu au studii superioare, precum si persoanele, de regula femei, care nu au satisfacut stagiul militar;

b) persoanele care pe durata studiilor superioare, respectiv pe durata stagiului militar, au realizat stagii de cotizare propriu-zise in sistemul public de pensii (art. 38 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata).

Adaugarea stagiilor de cotizare realizate in perioada de anticipare

Legea nr. 19/2000, modificata si completata, prevede interdictia beneficiarilor pensiei anticipate si anticipate partiale de a cumula pensia cu venituri din activitati profesionale.
In conditiile in care aceste categorii de pensionari realizeaza venituri din activitati profesionale, pensiile vor fi suspendate in temeiul art. 92 alin. (1) lit. b) din lege, iar pensionarul redobandeste calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
Stagiul de cotizare realizat in aceste conditii va putea fi valorificat numai la data la care pensia anticipata, respectiv anticipata partiala, se transforma in pensie pentru limita de varsta (art. 9 - punctul C - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Exemplu

R.C., beneficiar al unei pensii anticipate, incheie un contract individual de munca pe durata determinata, de 3 luni. Potrivit dispozitiilor legale, R.C. solicita casei de pensii de la domiciliul sau suspendarea pensiei anticipate.
La expirarea duratei contractului individual de munca, acesta inceteaza de drept, in temeiul dispozitiilor art. 56 lit. j) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, iar pensionarul solicita reluarea in plata a pensiei.


Controalul ITM va da batai de cap?
Controalul ITM va da batai de cap?

Vezi detalii

12 tipuri de concedii legale ale salariatilor
12 tipuri de concedii legale ale salariatilor

Vezi detalii

In acest caz, de si R.C. a realizat un stagiu de cotizare de 3 luni in sistemul public de pensii, cuantumul pensiei anticipate nu sufera nici un fel de modificari.
Numai la implinirea varstei standard de pensionare, la stagiul de cotizare initial al lui R.C. se vor adauga atat perioadele asimilate prevazute de art. 38 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, cat si perioada de 3 luni in care acesta a contribuit la sistemul public de pensii in perioada de anticipare.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 23 Octombrie 2005Votati pagina "3. Proceduri - pensie anticipata":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Pot Avea 2 CIM -unul Suspendat Pentru CCC Si Unul Activ -la Societati Diferite

Intrebare: In momentul de fata sunt in CCC. Mi s-a ivit oportunitatea de a reveni in campul muncii insa nu la ultimul angajator (unde am CIM suspendat pentru CCC).Este obligatoriu sa ii anunt ca nu voi mai reveni la ei ...in sensul in care mi-ar afecta reangajarea (ma refer la documente necesare la un nou angajator ).Sincer, in momentul de fata nu as dori sa ii anunt ...motivele fiind unele obiective.Exista vreo abatere legislativa sa am un CIM suspendat pentru CCC si de exemplu un altul activ...la societati diferite.

Raspuns: Demisia nu se poate refuza de catre angajator, este o instiintare privind intentia de incetare a ang... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEDin reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI