Concediu medical. CIM cu timp partial. Stagiu de cotizare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Salariata C.N. este angajata societatea X cu CIM - 8 ore pe zi si angajata la societatea Y cu CIM – 2 ore pe zi. Ea aduce pentru perioada 03.05.2010 - 10.05.2010 certificat de concediu medical original la societatea X si copie (nelegalizata) la societatea Y. Cum o pontez si cum o platesc eu la societatea Y (2 ore pe zi)?

Raspuns:
In situatia cumulului de functii, la stabilirea stagiului de cotizare anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 65/2005, care modifica Codul muncii, tineti cont de stagiul de cotizare realizat la ambii angajatori.

Dispozitiile art. 103 alin. (3) din Codul muncii, anterior Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 65/2005, prevedeau in cazul contractelor cu timp partial de lucru ca stagiul de cotizare in sistemul public de asigurari sociale de stat se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.


REDUCERE de 37%! Legea pensiilor si salarizarea in 153 de studii de caz + Codul Muncii in 157 de studii de caz! Detalii aici >>>


Incepand cu data de 08.07.2005 prin abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii, dispare regula proportionalitatii stagiului de cotizare cu timpul efectiv lucrat.

Prin urmare, daca salariata dvs. desfasoara activitate in baza unui contract de munca cu timp partial si intervine o incapacitate temporara de munca, la stabilirea stagiului de cotizare veti lua in calcul perioada lucrata la unitatea dvs., indiferent de timpul de munca negociat prin contract, acesta constituind stagiu intreg de cotizare.
    
Aceasta noua regula de calcul a stagiului de cotizare este utila in cazul cumulului de functii, intrucat art. 33 din O.U.G. nr. 158/2005 arata ca in situatia in care persoana isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, fiecare dintre acestia calculeaza indemnizatiile cuvenite.

Avand in vedere numarul insuficient de formulare de certificate de concediu medical ce pot fi eliberate de medic, in situatia cumulului de functii, asiguratul va prezenta primele doua exemplare originale ale certificatului angajatorului de la care are venitul cel mai mare, urmand ca celorlalti angajatori sa le fie prezentate copii legalizate.

Avand in vedere ca salariata C.N. a prezentat originalele certificatului medical la societatea unde are CIM cu 8 ore pe zi iar la societatea  unde are CIM cu 2 ore pe zi a prezentat numai o copie xerox fara ca aceasta sa fie legalizata, nu puteti inregistra la plata acest certificat medical. Simpla copie (nelegalizata) da dreptul salariatei la absenta motivata fara insa ca societatea sa poata indemniza acest certificat de concediu medical.

In concluzie, o pontati ca fiind absenta motivat (motivatia fiind data de copia certificatului medical) si, evident, nu o puteti plati fiind absenta.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 25 Iunie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical. CIM cu timp partial. Stagiu de cotizare Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]