Concediul de odihna poate fi intrerupt la cererea salariatului?

Concediul de odihnaconcediu de odihnacheltuielile salariatuluiconcediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Da, Codul Muncii prevede in mod expres faptul ca perioada de concediu de odihna poate fi intrerupta la cererea salariatului pentru motive obiective.

In acelasi timp, si angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.


Mare atentie la faptul ca daca apare o astfel de situatie, atunci angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.


In situatia in care salariatul se afla in concediu de odihna si apare starea necesitatii initierii unei perioade de concediu medical, concediul de odihna se intrerupe. Zilele de CO neefectuate se vor efectua la o data ulterioara.


Codul muncii mai prevede faptul ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


Va amintim faptul ca perioadele de concediu de odihna se efectueaza in fiecare an. In perioada de CO, salariatul nu primeste salariu ci indemnizatie de CO, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.


In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.


Nu uitati cateva aspecte esentiale despre concediul de odihna


1. 20 de zile lucratoare este durata minima.

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. (Legea nr. 12/2015)


2. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, conform prevederilor art. 145 din Codul Muncii.


3. Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.


4. Cum se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna?

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.


5. Ce se intampla cu zilele de concediu de odihna neefectuate de salariat cand acesta intra in preaviz?

Zilele de concediu de odihna se efectueaza la cererea salariatului. In situatia in care salariatul nu solicita concediu de odihna in perioada de preaviz, suntem obligati sa ii acordam perioada de preaviz si la incetarea contractului de munca compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.


6. Cum acordam concediu de odihna salariatului care lucreaza uneori si in zilele de sambata?

Concediul de odihna se acorda pe zile lucratoare si nu pe zile calendaristice.

Indiferent de organizarea programului de lucru, salariatul beneficiaza de concediu de odihna pentru zilele lucratoare din zilele calendaristice aferente perioadei de concediu.





de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Concediul de odihnaconcediu de odihnacheltuielile salariatuluiconcediu medical

Data aparitiei: 31 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna poate fi intrerupt la cererea salariatului? Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]