Concediu de odihna in preaviz: in ce conditii este LEGAL?

concediu de odihna in preavizpreaviz la concediereconcediu de odihna anual
Concediu de odihna in preaviz: in ce conditii este LEGAL?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Perioada de preaviz poate fi acoperita total sau partial prin zilele de concediu de odihna. Nimeni si nimic nu opreste cele doua parti, angajatul si angajatorul, sa stabileasca de comun acord ca perioada de preaviz sa fie acoperita cu ajutorul zilelor de concediu de odihna se revin in mod just salariatului.

Insa mare atentie la faptul ca aici este nevoie de comun acord. Avem nevoie ca ambele parti sa fie de acord cu efectuarea zilelor de concediu de odihna in perioada de preaviz.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
 
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor? Detalii AICI >>> 
 
Angajatorul nu poate obliga salariatul sa isi ia concediu de odihna in perioada de preaviz asa cum nici angajatul nu isi poate obliga angajatorul sa ii aprobe o cerere de CO pe care nu o poate sustine.

Zile de preaviz in 2023


Se prea poate ca angajatorul sa aiba nevoie ca viitorul fost salariat (demisionar sau concediat) sa isi indeplineasca atributiile in aceste zile de preaviz.

Daca exista zile de concediu de odihna neefectuate, ele pot fi valorificate in timpul preavizului doar daca partile convin asupra acestui fapt. In caz contrar, zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi compensate financiar, la incetarea contractului de munca.


Nu uitati faptul ca pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
 
 
Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat?
 
Iata cele mai frecvente situatii practice (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente, detalii AICI >>>
 

Salariatul care absenteaza nemotivat in timpul preavizului este pasibil de cercetare disciplinara in vederea aplicarii unei sanctiuni disciplinare.

Concediu de odihna in preaviz 



Va amintim si urmatoarele aspecte:

1. Preavizul la demisie reprezinta protectie pentru angajator iar el poate renunta total la partial la acest drept ce i se cuvine.

Preavizul la demisie este de cel mult 20 de zile pentru functiile de executie si de cel mult 45 de zile pentru functiile de conducere.


2. Preavizul la concediere reprezinta protectie pentru salariat iar el nu poate renunta la drepturile ce i se cuvin conform legislatiei in vigoare.

Preavizul la concediere este de minim 20 de zile, indiferent ca discutam despre functii de conducere sau de executie.


In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.


Codul muncii prevede faptul ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Codul muncii stabileste in mod clar faptul ca orice incercare de compensare in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Concediul de odihna anual 


Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.


Retineti faptul ca programarile pentru CO se realizeaza cu consultarea salariatului.

Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


Retineti faptul ca nici angajatorul nu isi poate forta salariatul sa intre in concediu de odihna pe perioada de preaviz (si nici in alta situatie) asa cum nici angajatul nu poate sa oblige angajatorul sa ii aprobe cererea de concediu. Cererea de concediu de odihna trebuie efectuata de salariat si aprobata de angajator iar perioada de CO ce urmeaza a se efectua trebuie planificata de comun acord.
 

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
 
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor? Detalii AICI >>> 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihna in preavizpreaviz la concediereconcediu de odihna anual

Data aparitiei: 11 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de odihna in preaviz: in ce conditii este LEGAL? Nota: 4.27 din 5 - 31 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]