In ce conditii angajatul NU este obligat sa restituie cheltuielile de formare profesionala

formare profesionalacheltuieli formare profesionalarestituire cheltuieli formare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In situatia in care salariatul beneficiaza de formare profesionala la locul de munca, angajatorul stabileste durata perioadei in care angajatul are obligatia de a continua sa lucreze la respectivul loc de munca.

Astfel, articolul 198 alin.(2) din Codul muncii prevede faptul ca durata obligatiei salariatului de a presta munca în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte în legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Potrivit alin.(3) al aceluiasi articol, nerespectarea de catre salariat a duratei stabilite prin act aditional la CIM determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala.

Aceasta se va calcula proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

In baza acestui articol, angajatorul are dreptul de a pretinde contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru pregatirea profesionala, in cazul in care salariatul deminisioneaza mai devreme de termenul stabilit prin act aditional.

Concret, pentru a beneficia de dreptul la recuperarea cheltuielilor de formare profesionala, angajatorul trebuie sa faca proba faptului ca a efectuat aceste cheltuieli.

Prevederea din actul aditional referitoare la formarea profesionala, precum si stipularea cuantumului despagubirii in aventualitatea aplicatii acestei prevederi, nu sunt suficiente pentru ca salariatul sa restituie, in mod automat, cheltuielile de formare profesionale.

Daca prevederea din actul aditional ar fi suficienta, angajatul risca sa fie obligat sa plateasca o suma stabilita in mod arbitrar de catre angajator, drept contravaloare a cheltuielilor de formare.

Asa cum stim, prestabilirea prejudiciului sub forma de penalitati este interzisa in dreptul muncii.

Prin urmare, salariatul nu este obligat sa restituie cheltuielile de formare profesionale inainte ca angajatorul sa prezinte decoumente valide, din care sa rezulte cheltuielile efectuate pentru formarea profesionala a angajatului.

In eventualitatea unui proces, angajatorul are obligatia de a demonstra cuantumul real al cheltuielilor cu formarea profesionala, chiar daca a fost incheiata o clauza care sa prevada in mod expres suma datorata in cazul unei demisii inainte de termen.

Asadar, daca angajatorul nu poate proba in mod explicit cheltuielile efective de formare profesionala, angajatul nu este obligat sa restituie aceste cheltuieli, doar pe baza clauzei prevazute in actul aditional al CIM.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionalacheltuieli formare profesionalarestituire cheltuieli formare profesionala

Data aparitiei: 24 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce conditii angajatul NU este obligat sa restituie cheltuielile de formare profesionala Nota: 1.78 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]