Masuri intarziate pentru evitarea cresterii somajului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a redactat un proiect de Ordonanta de urgenta ce urmeaza a fi aprobat in scurt timp prin care sunt propuse masuri pentru a impiedica sporirea permanenta a numarului somerilor.

Masura vizeaza angajatorii care, in anul 2010, incheie contracte de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare acestui moment si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni.

Beneficiul consta in scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane pe o perioada de maximum 6 luni de la data incadrarii. Notiunea de contributii sociale cuprinde toate contributiile suportate de angajator, respectiv:
- contributia de asigurari sociale,
- contributia de asigurari pentru somaj,
- contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale,
- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,
- contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Prevederile proiectului contin si prevederi contradictorii intrucat vor fi exceptati de la acordarea facilitatilor angajatorii care:
- in ultimele 12 luni premergatoare datei incheierii contratului de munca au mai avut raporturi de munca stabilite cu somerii angajati;
- stabilesc raporturi de munca cu someri pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 12 luni anterioare datei incheierii noilor contracte de munca.

Asadar, surprinzator, personalul calificat disponibilizat in ultimele 12 luni, precum si locurile de munca supuse restructurarii in aceeasi perioada nu pot beneficia de aceste facilitati.

Proiectul Ordonantei de urgenta stabileste si obligatii suplimentare pentru angajatori. Astfel, daca raporturile de munca ale somerilor nou angajati inceteaza anterior perioadei de 12 luni, in temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, angajatorii sunt obligati sa plateasca sumele de care au fost scutiti, reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana pentru care a beneficiat de facilitati.

Mult mai drastica este prevederea potrivit careia angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului pe o perioada de 12 luni de la angajarea somerilor vor fi obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti.

Proiectul Ordonantei de urgenta contine si alte prevederi colaterale privind momentul aplicarii facilitatilor in cazul angajarii somerilor in cursul lunii, precum acelea referitoare la faptul ca perioada de scutire de care beneficiaza angajatorul constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului.

De asemenea, este prevazut faptul ca pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale.

Indiferent de constrangerile si limitarile impuse de proiect masurile propuse sunt binevenite pe fondul unei lipse acute de masuri de stimulare a mediului economic.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 22 Iunie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masuri intarziate pentru evitarea cresterii somajului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]