Concediu de odihna si concediu medical in perioada de preaviz

concediu de odihnaconcediu medicalpreavizconcediu de odihna in preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Desigur, zilele de preaviz pot fi acoperite prin efectuarea zilelor de concediu de odihna neefectuate.

Concret, pentru acest lucru avem nevoie de comun acord intre angajat si angajator. Zilele de concediu neefectuate se pot lua in perioada de preaviz.

Asa cum bine stim, contractul de munca isi produce toate efectele pe durata preavizului. Insa reprezinta acordul celor doua parti daca perioada de preaviz va fi acoperita cu zile de concediu de odihna sau daca zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani la incetarea contractului de munca.

In acelasi timp, in perioada de preaviz, salariatul poate sa intre in concediu medical.

Nu exista nicio prevedere legala care sa interzica salariatului sa se imbolnaveasca si sa aduca certificat de concediu medical chiar daca se afla in perioada de preaviz.

Concediul de odihna nu suspenda perioada de preaviz. Preavizul se consuma prin efectuarea zilelor de CO de catre salariat.

Nu acelasi lucru se intampla la concediul medical. Preavizul se suspenda atunci cand salariatul intra in concediu medical. Perioada de preaviz se continua dupa ce salariatul isi finalizeaza perioada de incapacitate temporara de munca.

Dupa ce revine din concediul medical, perioada de preaviz se continua.

Nu uitati faptul ca certificatul de concediu medical constituie ordin de plata pentru angajator. Calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical, care constituie document justificativ pentru plata.

Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Daca suspectati, cu argumente serioase, ca va aflati in posesia unui certificat de concediu medical nejustificat eliberat de medici, puteti sesiza Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate pentru a stabili masura in care acest lucru se adevereste sau nu. Casa de asigurari sociale de sanatate poate solutiona astfel de sesizari.

Doar atunci cand ne aflam intr-o astfel de situatie putem sa amanam la plata un certificat de concediu medical.

Evident, sunt numeroase situatii in care angajatii au recurs la concedii medicale nejustificate pentru a-si prelungi sederea la angajatorul care a dispus concedierea lor. Preavizul se suspenda in momentul in care intervine o cauza precum incapacitatea temporara de munca.

Amintim faptul ca in functie de codul de diagnostic, unele concedii medicale vor avea indemnizatie de 100%, altele partiale.


Cum se platesc indemnizatiile de concediu medical?


Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:

A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;

B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:


a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului sau a pensionarii acestuia;

b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).


La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.


In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu medicalpreavizconcediu de odihna in preaviz

Data aparitiei: 20 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de odihna si concediu medical in perioada de preaviz Nota: 3.93 din 5 - 28 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]