7 motive de refuz la plata a concediului medical

concedii medicaleconcediu medicalindemnizatie de concediu medicalincapacitate temporara de muncacertificat de concediu medicalrefuz la plata concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt anumite situatii in care putem sa refuzam la plata un concediu medical. Atentie la faptul ca certificatul de concediu medical constituie ordin de plata pentru angajator.

Calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical, care constituie document justificativ pentru plata.

Mare atentie la faptul ca refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Presupunem ca angajatul ne-a prezentat certificatul medical de la medicul de familie/ medicul de specialitate.


Vom afla din materialul prezent care sunt situatiile in care putem refuza la plata un concediu medical:

1. salariatul nu face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;

2. nu este indeplinit stagiul complet de cotizare;

3. nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;

4. certificatul de concediu medical nu este prezentat angajatorului in termenele prevazute de lege;

5. certificatul de concediu medical a fost acordat in mod retroactiv, pentru situatii pe care legea nu le considera ca fiind valide;

6. certificatul de concediu medical depaseste durata maxima prevazuta de lege;

7. certificat de concediu medical este suspectat ca ar fi fost eliberat in mod nejustificat, caz in care se poate amana plata.


Atentie la faptul ca angajatorii pot amana plata concediului medical daca suspecteaza in mod argumentat ca poate fi vorba despre un certificat de concediu medical nejustificat.


Angajatorul poate sesiza casa de asigurari sociale de sanatate in cazul in care considera ca este vorba despre un certificat de concediu medical nejustificat. Casa de asigurari sociale de sanatate poate solutiona aceasta sesizare.



Amintim care este stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de concediu medical:


Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.


Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158 din 2005.


Mai mult, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.


Amintim care sunt situatiile in care concediul medical poate fi acordat in mod retroactiv:


 Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:

a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile.
e) in caz de carantina.

Nu uitati! Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii medicaleconcediu medicalindemnizatie de concediu medicalincapacitate temporara de muncacertificat de concediu medicalrefuz la plata concediu medical

Data aparitiei: 19 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

7 motive de refuz la plata a concediului medical Nota: 4.03 din 5 - 38 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]