Oficial: OUG privind salarizarea bugetarilor 2016 a fost aprobata

ordonanta de urgenta salarizare bugetarisalarii bugetari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor a fost adoptata la data de 8 iunie 2016, in cadrul sedintei de Guvern.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a precizat faptul ca, desi masurile prevazute in Ordonanta de urgenta nu rezolva toate problemele sistemului de salarizare din sectorul public, 650 000 de angajati din sectorul public vor beneficia de cresteri salariale, prin implementarea masurilor de corectare a inechitatilor.

Proiectul de ordonanta de urgenta lansat de catre Ministerul Muncii are ca obiectiv corectarea inegalitatilor in ceea ce priveste salarizarea bugetarilor, precum si introducerea unor bonusuri de performanta pentru personalul din Sanatate si Educatie.

Prin adoptarea ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, se urmareste cresterea sau cel putin pastrarea salariilor in plata (nu sunt introduse scaderi de salariu) in vederea unei salarizari echitabile pentru toate familiile ocupationale din sistemul bugetar.

Modificarile care se vor aplica incepand cu august 2016:

1. Bugetarii care desfasoara aceeasi activitate si au un salariu mai mic decat valoarea maxima stabilita in cadrul institutiei, vor beneficia de salarii la nivelul maxim al salariului de baza din institutia respectiva

2. Angajatii din administratia publica centrala vor beneficia de salarii stabilite la nivelul de 70% din valoarea salariilor de baza din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Nivelul concret de salarizare va fi stabilit ulterior, prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului.

Atentie! Daca salariile de baza determinate in conditiile de mai sus sunt mai mici decat salariile aferente lunii iulie 2016, se va pastra valoarea din iulie 2016.

3. Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor din aceeasi institutie sau unitate vor beneficia de corectii ale soldelor sau salariilor de functie. Acestea vor corespunde soldelor/salariilor de functie care cuprind cuantumul de merit stabilit la nivelul anului 2009.

In ceea ce priveste indemnizatiile, compensatiile, primele si alte drepturi care nu sunt incluse in salariul/solda lunara bruta ale personalului militar, politistilor si functionarilor cu statut special, acestea raman la nivelul lunii iulie 2016.

Modificarile care se vor aplica incepand cu ianuarie 2017:

 Acordarea de bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie

Proiectul de ordonanta de urgenta introduce un sistem de premiere bazat pe performanta, pentru personalul din invatamant si personalul din sistemul de sanatate.

Astfel, vor fi acordate premii anuale, semstriale si trimestriale in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii.

Criteriile de performanta vor fi elaborate de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei.

Sistemul de premiere va fi extins, ulterior, si pentru celelalte sectoare bugetare.

Potrivit Ministerului Muncii, aceasta reforma structurala va avea 5 beneficii majore:

1. Sunt rezolvate diferentele de salarii pentru functii si gradatii identice, in cadrul aceleiasi unitati.

Concret, angajatii din sistemul bugetar vor beneficia de salariul maxim pentru functia si gradatia lor.

2. Sunt rezolvate diferentele intre salariile pentru functii identice, la nivel de sistem.

Angajatii din institutii diferite, dar cu functii identice, vor fi remunerati in mod egal.

3. Sunt rezolvate disfunctionalitatile privind vechimea in functie. Legea 284 prevedea un interval de 2,5% intre maximul in plata pe o gradatie de vechime si maximul in plata pe gradatia imediat superioara.

Actuala ordonanta de urgenta asigura aplicarea concreta a acestei prevederi legale.

4. Este incurajata intrarea in sistem a debutantilor, datorita salariilor mai mari

Prin masurile introduse de Ordonanta de Urgenta, salariile debutantilor din sistemul de sanatate cresc cu circa 10%, potrivit Ministerului Muncii.
Se vizeaza, astfel, sustinerea tinerilor medici si incurajarea ramanerii lor in tara.

5. Se introduc bonusuri de performanta pentru personalul din Sanatate si din Invatamant. Acesta este un proiect pilot, care va fi ulterior extins la nivelul intregului sistem bugetar.

Impactul bugetar al Proiectului de ordonanta de urgenta este de 2.296,23 milioane lei.

Va reamintim faptul ca Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice va intra in vigoare incepand cu august 2016,  urmand ca Normele metodologice de aplicare a acesteia sa fie elaborate in termen de 30 de zile.

Pana la momentul aprobarii Ordonantei de Urgenta, salarizarea personalului bugetar a fost reglementata de catre Legea-cadru nr. 284/2010. Insa prevederile Legii nu au putut fi respectate pana acum, din cauza lipsurilor bugetare.

Concret, salariile bugetarilor nu au putut fi modificate in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010, ci au ramas la nivelul de plata anterior.


Sursa: mmuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordonanta de urgenta salarizare bugetarisalarii bugetari

Data aparitiei: 18 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Oficial: OUG privind salarizarea bugetarilor 2016 a fost aprobata Nota: 4.75 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]