Ce trebuie sa stim despre ajutorul pentru bolile grave si incurabile

ajutoarele de boli grave sau incurabilecontractul colectiv de muncaajutoarele pentru nastereajutoarele pentru dispozitive medicale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul fiscal precizeaza faptul ca ajutoarele pentru bolile grave si incurabile nu sunt venituri impozabile.

De asemenea, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile nici ajutoarele de inmormantare si multe altele, dupa cum urmeaza:

- ajutoarele pentru dispozitive medicale

- ajutoarele pentru nastere

- ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale

- veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora

-contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului

- contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.


Asadar nu sunt impozabile, din punct de vedere al impozitului pe venit, ajutoarele pentru boli grave si incurabile acordate  membrilor de familie ai salariatilor, daca s-a prevazut astfel in contractul colectiv sau individual de munca.


Concret, acest ajutor nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si reprezinta cheltuiala sociala, conform art. 25 alin. (3) din Codul Fiscal.


Exemple de cheltuieli pentru care nu se datoreaza impozit pe venit:  decontarea transportului la si de la locul de munca, serviciile turistice suportate de angajator, cadourile in limita sumei de 150 de lei acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 1 iunie, 8 martie, ajutoarele de nastere, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele de boli grave sau incurabile.


"Daca angajatorul introduce un venit impozitat in contractul colectiv de munca sau in regulamentul  in categoria cheltuielilor sociale aceste devin deductibile la calculul profitului impozabil in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu personalul. Or, in lipsa prevederii in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern in categoria cheltuielilor sociale, aceste cheltuieli sunt deductibile integral la calculul profitului impozabil. ", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.





NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutoarele de boli grave sau incurabilecontractul colectiv de muncaajutoarele pentru nastereajutoarele pentru dispozitive medicale

Data aparitiei: 17 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie sa stim despre ajutorul pentru bolile grave si incurabile Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]