Cum incadram un angajat corespunzator pregatirii sale profesionale

formare profesionalanomenclator COR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ocuparea functiilor/meseriilor din COR se realizeaza in baza calificarii/specializarii detinute de candidatul la post, cu exceptia acelor ocupatii pentru care nu este necesara calificarea.
Orice persoana poate fi angajata intr-o functie/meserie existenta in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, cu precizarea ca este necesara specificarea codului COR corespunzator in contractul individual de munca.

Formarea profesionala reprezinta un element important pentru angajare. Astfel, pentru angajarea intr-o functie/ocupatie conform COR este necesara o anumita formare profesionala necesara desfasurarii activitatii respective.

Formarea profesionala se dobandeste:

- in cadrul anilor de studiu, prin sistemul national de invatamant astfel cum este reglementat la ora actuala prin Legea 1/2011

- prin programe specifice din sistemul de formare profesionala a adultilor, conform OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata

In general, angajatul trebuie sa detina studii de specialitate in domeniul in care va activa, pentru a-si indeplini sarcinile in mod corespunzator. Cu toate acestea, potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, se pot inregistra exceptii in cazul in care angajatul poate dovedi competentele necesare prin intermediul altor documente.

Spre exemplu, un angajat poate fi incadrat in functia de IT Manager, chiar daca nu detine unn certificat de calificare in domeniul IT.

Ocupatia de manager tehnologia informatiilor si comunicatii (cod COR 133007) face parte din Grupa majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori, Subgrupa majora 13 - Conducatori de unitati din industrie si servicii, Grupa minora 133, Grupa de baza 1330.

Pentru Conducatorii din serviciile de tehnologia informatiei si comunicatiilor, COR nu stabileste un nivel de studii. Astfel, in masura in care persoana in cauza poate dovedi cu documente ca detine competentele necesare exercitarii acestor activitati (diplome de studii, certificate de calificare, s.a.), angajatul respectiv poate ocupa functia de IT Manager.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionalanomenclator COR

Data aparitiei: 26 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum incadram un angajat corespunzator pregatirii sale profesionale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]