5 tendinte majore pe piata muncii in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In fiecare an, expertii in Resurse Umane evalueaza dinamica anilor anteriori si propun predictii pentru anul sau perioada urmatoare. Iata principalele tendinte semnificative atat pentru angajati si angajatori, in urmatoarea perioada:

1. Flexibilitatea programului de munca – in crestere

Specialistii HR subliniaza importanta unui program flexibil, atat pentru angajati cat si pentru angajatori. Din ce in ce mai multi angajatori pretind ore suplimentare din partea angajatilor, iar acestia din urma solicita tot mai frecvent optiunea unui program adaptat necesitatilor lor profesionale sau chiar personale.

Potrivit unor studii citate de Forbes.com, mai mult de jumatate dintre angajati se simt epuizati, in timp ce peste 60% dintre angajatori se asteapta ca angajatii lor sa fie disponibili si in afara programului de munca oficial. Totodata, transformarile foarte rapide privind tehnologia si globalizarea influenteaza nevoia de flexibilitate a angajatilor si ii determina sa prefere mobilitatea.

Cei mai multi experti HR avertizeaza asupra faptului ca flexibilitatea programului de munca va deveni un factor esential in decizia angajatilor de a ramane sau nu la locul de munca actual sau in cazul in care  au mai multe optiuni.

2. Angajatii "bumerang"devin o resursa pretioasa

Daca pana acum companiile priveau cu reticenta posibilitatea de a primi inapoi fosti angajati, in prezent se observa o tendinta in crestere cu privire la beneficiile reangajarii oamenilor valorosi. Acestia sunt deja formati in cultura organizationala a companiei, sunt familiarizati cu fluxul de lucru si nu necesita un training suplimentar. In plus, noua perspectiva dobandita influenteaza pozitiv performanta la locul de munca.

Avand in vedere faptul ca profesionistii tind sa isi schimbe locul de munca tot mai frecvent, companiile sunt dispuse sa isi primeasca fostii specialisti, astfel ca in anii urmatori isi vor adapta politicile de recrutare la acest trend.

Aceasta tendinta ii va influenta, in schimb, negativ pe cei care isi cauta un loc de munca, dezavantajati deja de candidatii interni si candidatii recomandati de angajati.

3. Extinderea pietei freelancerilor

Si in acest an, din ce in ce mai multi profesonisti vor prefera proiectele in locul joburilor full-time. Cu cat castiga mai multa experienta, acestia isi doresc o mai mare libertate, venituri sporite si independenta manageriala. Facilitarea accesului la tehnologie influenteaza direct tendinta cresterii pietii freelancerilor, care ofera o performanta crescuta in lipsa constrangerilor unui loc de munca fix.

Si angajatorii sunt avantajati de acest trend, care le asigura costuri scazute, o mai buna competitivitate si posibilitatea de a obtine in cel mai scurt timp posibil serviciile de care au nevoie.


4. Abordarea holistica a Resurselor Umane

Daca pana acum managementul Resurselor Umane era in mare masura sinonim cu recrutarea, in anii urmatori va deveni esentiala o abordare holistica a strategiei de HR, care sa includa pregatirea continua, trainingurile specializate, dezvoltarea culturii organizationale si motivarea angajatilor. Cu o piata a muncii tot mai dinamica, este esentiala nu doar gasirea ci si pastrarea angajatilor valorosi. Nu in ultimul rand, importanta sarcinilor administrative din departamentul de HR nu trebuie neglijata. In mod cert, vor fi dezvoltate soft-uri tot mai performante pentru realizarea lor eficienta.

Totodata, expertii estimeaza ca rolul managerilor HR va creste in orice business care urmareste performanta maxima.

5. Tot mai multe job-uri vor fi automatizate

Factori precum cresterea salariului minim si necesitatea modernizarii rapide si continue determina accelerarea procesului de automatizare pe piata muncii. Din ce in ce mai multe sarcini si chiar job-uri integrale pot fi realizate automat, iar aceasta tendinta afecteaza angajatii din domenii tot mai diverse, de la functionarii bancari pana la agentii de telemarketing. Companiile sunt cele care beneficiaza in cea mai mare masura de eficientizarea productiei si scaderea costurilor.

Insa procesul de automatizare nu trebuie privit exclusiv cu ingrijorare de catre angajati. Transformarea nu va fi una brusca, iar automatizarea anumitor locuri de munca va face loc unor noi specializari si noi tipuri de posturi.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 16 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

5 tendinte majore pe piata muncii in 2016 Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]