Regulamentul intern componenta de baza a relatiei contractuale dintre angajator si lucrator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legatura dintre norma de munca si activitatea de prevenire si protectie
Dupa cum bine stiti, legislatia romana, chiar si cea armonizata cu prevederile legislatiei europene aplicabile, stabileste in general multe drepturi pentru salariati si multe obligatii pentru angajator.

In ceea ca priveste performanta pe care trebuie sa o realizeze lucratorul, cuantificabila prin norma de munca, nu se spun prea multe. Acest lucru, in opinia noastra, reprezinta o piedica in relatia angajator-lucrator.

Nu sunt legiferate normele minime pe care lucratorul sa le indeplineasca pentru a beneficia de drepturile care i se cuvin si pentru ca angajatorul sa-si poata indeplini obligatiile.

In mod evident, norma minima de munca pe domenii de activitate ar trebui sa includa si timpii necesari pentru realizarea de catre salariat a masurilor dispuse de angajator in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Obligatiile partilor

Orice angajator, indiferent de numarul de angajati sau tipul activitatii desfasurate, are obligatia, in virtutea prevederilor art. 258, lit. a) din Legea nr. 53/2003, sa prevada in regulamentul intern al societatii regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca pe care trebuie sa le respecte lucratorii.


Protejati-va interesele printr-un act propriu, unilateral, cu valoare de lege: Regulamentul intern al firmei!


La randul lor, lucratorii au si ei obligatia de a respecta prevederile regulamentului intern, lucru stipulat de art.  39, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 53/2003.

Aceasta obligatie este asumata de catre lucrator si odata cu semnarea contractului individual de munca (conform modelului-cadru aprobat prin Ordinul nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare), ce prevede la capitolul M, alin. (2), lit. d) faptul ca lucratorul are obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.

Abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile

Unul dintre drepturile pe care le aveti in calitate de angajator, conform art. 258, lit. f) din Legea nr. 53/2003 este acela ca puteti stabili care sunt abaterile disciplinare in cadrul societatii dvs.. Acest lucru va este foarte util in cazul unui litigiu cu lucratorul dvs.. Fapta care constituie abatere disciplinara trebuie insa corect identificata.

De exemplu, stabiliti ca nepurtarea de catre salariat a echipamentului individual de protectie din dotare reprezinta o abatere disciplinara. Oricand se constata abaterea, se poate aplica o masura corectiva. Neavand precizata fapta care constituie abatere disciplinara, legal nu puteti lua nici o masura corectiva.

Recomandare

Legea nr. 319/2006 nu mai prevede sanctiuni contraventionale si pentru lucrator. In aceste conditii, singura modalitate de a va asigura ca dispozitiile pe care le dati sunt respectate este aceea de a adapta permanent regulamentul intern la situatiile cu care va confruntati.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 07 Mai 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regulamentul intern componenta de baza a relatiei contractuale dintre angajator si lucrator Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]