Contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care nu realizeaza venituri

Contributiile de asigurari sociale de sanatatecass persoane fara venituricontributii la sanatate pentru persoanele fara venituricass 2016cass
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un subiect extrem de interesant a devenit anul acesta cel referitor la plata CASS de catre persoanele fara venituri.

In mod concret, discutam despre persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse.

Acestia vor datora, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate. Sunt obligate sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.

Conform Consultantului fiscal Dani Cucu, pentru PortalContabilitate.ro, in vederea indeplinirii obligatiei de inregistrare in evidenta fiscala, precum si a obligatiei de depunere a declaratiei pentru stabilirea obligatiilor de plata, persoana fizica depune la organul fiscal competent formularul 604 "Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate".

"Pentru persoana fizica fara venituri, compartimentul de specialitate stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate prin aplicarea cotei pentru contributia individuala de 5,5% asupra bazei de calcul lunare reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si emite „Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri pentru anul ....”

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite potrivit pct. 6 se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru."
, precizeaza Consultant Fiscal Dani Cucu, pentru PortalContabilitate.ro.

Mare atentie la faptul ca pentru persoanele fizice care nu realizeaza venituri incadrate la art. 155 si nu se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiilor sau in categoria celor pentru care contributia se suporta din alte surse, care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se  calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara.

"Pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si care nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, compartimentul de specialitate stabileste contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea prin aplicarea cotei pentru contributia individuala asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara si emite „Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru luna de inregistrare de persoanele fizice care nu realizeaza venituri pentru luna .... anul .....”

Daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata pentru luna in care solicita inregistrarea, se efectueaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere."
, precizeaza Consultant Fiscal Dani Cucu, pentru PortalContabilitate.ro.



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiile de asigurari sociale de sanatatecass persoane fara venituricontributii la sanatate pentru persoanele fara venituricass 2016cass

Data aparitiei: 09 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care nu realizeaza venituri Nota: 4.05 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]