Ce documente sunt necesare pentru evidenta timpului de munca?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
La un magazin lucreaza 3 fete. Magazinul este deschis de luni pana duminica, de la 9 la 21. Fetele sunt incadrate cu contract de munca de 8 ore, ele lucrand in realitate cate 12 ore timp de 2 zile si o zi libera. In caz de control de la ITM cu siguranta vor fi probleme. Ce ne puteti sfatui sa facem astfel incat sa evitam toate aceste probleme?

Raspuns:
Potrivit art. 112 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Astfel, pentru ca timpul de munca al salariatelor sa se incadreze in conditiile legale este necesar ca timpul de munca de 12 ore sa fie urmat de o perioada de repaus de 24 de ore.

Prin urmare, solutia legala ar fi sa modificati contractele individuale de munca incheiate cu salariatele prin acte aditionale in care sa specificati ca durata de munca este de 12 ore urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Inspectorilor de munca aveti obligatia sa le prezentati „evidenta orelor de munca prestate de salariate”.

Aceasta obligatie deriva din dispozitiile art. 116 din Codul muncii, potrivit carora, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

Modalitatea concreta prin care se tine evidenta orelor lucrate se stabileste de angajator prin regulamentul de organizare interioara, fiind atributul exclusiv  al acestuia. In regulamentul de ordine interioara, printre altele, angajatorul trebuie sa stabileasca, atat durata timpului de munca si modul de repartizare in cursul saptamanii cat si modalitatea prin care se tine evidenta orelor lucrate. Dispozitiile din regulamentul de ordine interioara trebuie sa coincida cu cele inscrise in contractele individuale de munca.

Evidenta orelor lucrate poate fi tinuta cu ajutorul condicii de prezenta, document in care salariatele vor semna la venire si la plecare. Astfel, condica de prezenta este un document prin care se face dovada orelor de munca prestate de salariate. Dar, inspectorilor de munca va trebui sa la prezentati si regulamentul de ordine interioara, contractele individuale de munca, contractul colectiv de munca(daca este cazul), etc.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 27 Aprilie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce documente sunt necesare pentru evidenta timpului de munca? Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]