Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Cote de contributii, baza de calcul si exceptii de la plata

accidente de munca si boli profesionaleaccidente de muncaboli profesionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cine sunt contribuabilii/ platitorii de venit la sistemul asigurarilor sociale de stat, obligati sa plateasca aceasta contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale?


Contribuabilii/platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de stat, obligati la plata contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, sunt, dupa caz:

a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pentru cetatenii romani,  cetatenii  altor  state  sau  apatrizii,  pe  perioada  in  care  au,  conform  legii,  domiciliul  sau  resedinta  in Romania cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;

b) Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate potrivit legii.

Care sunt categoriile de venituri supuse contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale?



Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de stat, prevazuti la art. 201 din Noul Cod Fiscal, datoreaza, dupa  caz,  contributia  de  asigurare  pentru  accidente  de  munca  si  boli  profesionale  pentru  urmatoarele categorii de venituri:

a) veniturile din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Noul Cod Fiscal;

b)  indemnizatia  de  somaj  primita  de  someri  pe  toata  durata  efectuarii  practicii  profesionale  in  cadrul cursurilor organizate potrivit legii.


Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60 din Noul Cod Fiscal.


Cotele de contributie de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale

Asa cum bine stim, in functie de clasa de risc, cotele de contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este cuprinsa in intervalul 0,15% - 0,85%.

Dar atentie la faptul ca Noul Cod Fiscal prevede o exceptie de la regula precizata mai sus. Cota de contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in cazul somerilor, pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate conform legii este de 1%. Nu se modifica.


Care este baza de calcul al contributiei de asigurare pentru accidnete de munca si boli profesionale?

Noul Cod Fiscal prevede faptul ca pentru persoanele prevazute la art. 201, lit. a), baza lunara de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale o reprezinta suma castigurilor brute realizate de angajatii acestora, in tara si in strainatate, care include:

a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege;

b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;

c) remuneratia obtinuta de directorii cu contract de mandat si de membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si drepturile cuvenite managerilor, in baza contractului de management prevazut de lege;

d) sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, potrivit legii;

e)  sume  reprezentand  salarii,  diferente  de  salarii,  stabilite  in  baza  unor  hotarari  judecatoresti  ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii;

f)  indemnizatiile  si  orice  alte  sume  de  aceeasi  natura,  altele  decat  cele  acordate  pentru  acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i)  in  tara,  de  2,5  ori  nivelul  legal  stabilit  pentru  indemnizatie,  prin  hotarare  a  Guvernului,  pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(ii)  in  strainatate,  de  2,5  ori  nivelul  legal  stabilit  pentru  diurna,  prin  hotarare  a  Guvernului,  pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

g)  indemnizatiile  si  orice  alte  sume  de  aceeasi  natura,  altele  decat  cele  acordate  pentru  acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul  desfasurarii  activitatii,  astfel  cum  este  prevazut  in  raportul  juridic,  de  catre  directorii  care  isi desfasoara  activitatea  in  baza  contractului  de  mandat  potrivit  legii,  de  catre  membrii  directoratului  de  la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri,  in  baza  contractului  de  management  prevazut  de  lege,  pentru  partea  care  depaseste  plafonul
neimpozabil stabilit astfel:

(i)  in  tara,  de  2,5  ori  nivelul  legal  stabilit  pentru  indemnizatie,  prin  hotarare  a  Guvernului,  pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii)  in  strainatate,  de  2,5  ori  nivelul  legal  stabilit  pentru  diurna,  prin  hotarare  a  Guvernului,  pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
h) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator, potrivit legii;
i) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
j)  veniturile  reprezentand  plati  compensatorii  suportate  de  angajator  potrivit  contractului  colectiv  sau individual de munca.


Care sunt veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale?

Mare atentie la faptul ca in baza lunara de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale nu se includ sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) , art. 142.


Exceptie de la plata contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale fac si urmatoarele venituri, prestatii si indemnizatii:


a)  veniturile  realizate  de  personalul  Ministerului  Apararii  Nationale,  Ministerului  Afacerilor  Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si cel al Ministerului Justitiei – Administratia Nationala a Penitenciarelor;

b) prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat;

c) indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, suportate de angajator, potrivit legii.


Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, dupa caz.

Pentru mai multe informatii, accesati Portal Codul Fiscal!





NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accidente de munca si boli profesionaleaccidente de muncaboli profesionale

Data aparitiei: 25 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Cote de contributii, baza de calcul si exceptii de la plata Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]