Salariatul a fost sanctionat cu suspendarea contractului de munca inainte de 2011. Se va reflecta in adeverinta de vechime

abateri disciplinaresanctiuni disciplinareabatere disciplinarasuspendarea contractului de muncacontract de muncasanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Da, suspendarea contractului de munca inainte de 1 mai 2011 reprezinta una dintre posibilele sanctiuni disciplinare care se aplicau in acea vreme.

Atentie mare la faptul ca  munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Daca salariatul a avut contractul de munca suspendat disciplinar inainte de 1 mai 2011, va trebui ca angajatorul sa mentioneze acest lucru in adeverinta de vechime.

Suspendarea contractului de munca, in mod evident, afecteaza vechimea in munca.

Specialistii in domeniul HR cunosc faptul ca inainte ca Legea nr. 40/2011 sa modifice textul Codului Muncii, una dintre sanctiunile disciplinare active era cea de suspendare a contractului de munca pentru o perioada ce nu putea depasi durata a 10 zile lucratoare.

Aceasta sanctiunile disciplinara nu se mai poate dispune/ aplica.


Care sunt sactiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248:
a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Prin aceasta actiune/ inactiune, au fost incalcate normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.


Dar mare atentie la faptul ca nu constituie abatere disciplinara refuzul de a executa ordine imposibil de indeplinit la termenul limita impus.

Nu constituie abatere disciplinara nici refuzul de a indeplini ordine nelegale, de a savarsi infractiuni sau contraventii.


Evident, nu constituie abatere disciplinara nici refuzul salariatului de a efectua manevre periculoase pentru sanatatea si securitatea sa si a colegilor sai.


Abaterile disciplinare reprezinta unul dintre motivele pentru care se deschid foarte multe litigii de munca. Angajatul poate contesta rezultatul cercetarii disciplinare si decizia de sanctionare disciplinara. Angajatorul este obligat sa urmeze toti pasii necesari pentru a dispune sanctiunea disciplinara corespunzatoare faptei comise, dupa urmarea procedurii cercetarii disciplinare.

Atentie la prevederile referitoare la cercetarea disciplinara din Regulamentul Intern si la modul in care se stabilesc sanctiunile corespunzatoare.


Sanctiunea disciplinara ce poate fi aplicata salariatului va fi dispusa in functie de urmatoarele aspecte:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.


Nu neglijati nici elementele sine qua non pentru o decizie de sanctionare disciplinara:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

In absenta unuia dintre aceste elemente, decizia de sanctionare disciplinara este lovita de nulitate.


NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinaresanctiuni disciplinareabatere disciplinarasuspendarea contractului de muncacontract de muncasanctiune disciplinara

Data aparitiei: 17 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul a fost sanctionat cu suspendarea contractului de munca inainte de 2011. Se va reflecta in adeverinta de vechime Nota: 4.06 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]