Baza de calcul pentru aplicarea deducerii personale lunare

deducere personalasalariuindemnizatia de somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In luna aprilie, un salariat a lucrat 10 zile, iar 13 zile a fost in somaj, primind pentru aceste zile indemnizatia de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Deducerea personala lunara se aplica numai la salariul efectiv realizat sau la salariul realizat plus indemnizatia de somaj?

Raspuns: Conditiile de acordare a deducerii personale la locurile unde salariatul are functia de baza sunt stabilite prin art. 56 din Codul fiscal si prin Normele de aplicare a art. 56 aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest context, deducerea personala este stabilita in functie de:

· venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil,

· numarul de persoane aflate in intretinere.

Asadar, in functie de aceste doua criterii, deducerea acordata unui salariat poate oscila de la o luna la alta, pe de o parte in functie de luarea in intretinere sau scoaterea din intretinere a unei persoane indreptatite, dar si in functie de venitul brut realizat in fiecare luna.

Pentru a putea intelege notiune de venit brut realizat vom face referire la prevederile Codului fiscal si al Normelor sale de aplicare. In venitul brut din salarii sunt incluse, astfel cum precizeaza pct. 106 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, urmatoarele venituri:

· salarii, astfel cum sunt definite la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal,

· venituri asimilate salariilor in vederea impunerii in temeiul art. 55 alin. (2) din Codul fiscal,

· avantaje impozabile astfel cum sunt definite la art. 55 alin. (3) din Codul fiscal.

In masura in care nu sunt modificari in ceea ce priveste numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului, deducerea stabilita in luna respectiva va fi stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii care va cuprinde toate veniturile realizate de salariat, astfel cum sunt definite la art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal.

Intrucât, in luna aprilie, salariatul primeste atât salariu pentru cele 10 zile lucrate, dar si indemnizatie acordata pe durata intreruperii temporare a activitatii in cursul lunii, acordata in temeiul art. 53 din Codul muncii, trebuie stabilita incadrarea acestor venituri pentru a determina venitul brut lunar realizat.

Primiti personal, pe adresa dvs. de e-mail,
raspunsurile perfect corecte la problemele actuale de SALARIZARE!
Cic aici pentru ca munca dvs. sa fie mai usoara.

Din punct de vedere fiscal, indemnizatia de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat este in mod obisnuit tratata drept un venit caruia i se aplica regulile de impunere proprii veniturilor salariale, fiind cuprinsa in intelesul Codului fiscal in venitul brut lunar.

Insa, pe perioada de aplicare a prevederilor OUG 4/2010, respectiv pentru o perioada de cel mult 90 de zile, incepând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu vor fi incluse in veniturile salariale si nu vor fi impozabile, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

In acest sens, angajatorii au obligatia sa depuna, la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003.

In aceste conditii, in masura in care indemnizatia de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat se incadreaza in conditiile de aplicare a prevederilor OUG 4/2010, acest venit nu se ia in calcul la stabilirea nivelului deducerii personale acordate salariatului la locul unde are functia de baza. In stabilirea deducerii acordate, veti tine cont doar de salariul efectiv realizat in luna respectiva aferent celor 10 zile lucrate.


Primiti personal, pe adresa dvs. de e-mail,
raspunsurile perfect corecte la problemele actuale de SALARIZARE!
Cic aici pentru ca munca dvs. sa fie mai usoara!

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere personalasalariuindemnizatia de somaj

Data aparitiei: 15 Aprilie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Baza de calcul pentru aplicarea deducerii personale lunare Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]