Suspendare CIM modificarea functiei

Codul munciicontractul individual de muncasuspendare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Pot modifica functia unei salariate aflate in concediu pentru crestere copil?

Raspuns:
Conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta, in conformitate cu art. 81 lit.

a) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3), precum si cu art. 57 alin. (1) din Codul muncii.
Trecerea in alt post echivalent, sau inferior ca atributii si salariu, dupa reluarea activitatii, se poate face doar cu acordul persoanei in cauza.

Dupa incetarea suspendarii si reluarea activitatii, contractul individual de munca isi reia cursul, modificarea acestuia putand sa intervina daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

Dupa cum prevede art. 41 alin. (1) din Codul muncii „contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor”.

Potrivit art. 41 alin. (3) din Codul muncii, modificarea se refera la urmatoarele elemente:

a) durata contractului;


b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Astfel, salariul constituie un element esential al contractului individual de munca ce poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Dispozitiile art. 17 alin. (4) din Codul muncii stabilesc ca orice modificare a elementelor esentiale ale contractului individual de munca, in timpul executarii acestuia, impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului.

Sustinerile potrivit carora salariata a ocupat postul de sef birou resurse umane cu incalcarea contractului colectiv de munca nu pot fi invocate de angajator pentru a nu reda acesteia postul detinut anterior intrarii in concediul pentru cresterea copilului.

Numai in situatia in care promovarea in functia de sef birou resurse umane ar fi fost contestata pe cale judecatoreasca si anulata de catre instanta de judecata, salariata nu ar mai fi avut dreptul la reincadrarea in functia detinuta anterior. Chiar in situatia in care, promovarea ar fi anulata de instanta de judecata, salariata nu ar putea fi incadrata pe un post de secretara fara acordul ei, ci ar reveni pe postul avut anterior promovarii.

Asadar, este obligatoriu ca salariata in cauza sa ocupe, la revenirea din concediului pentru cresterea copilului, postul avut anterior suspendarii contractului individual de munca. Modificarea contractului individual de munca fara acordul salariatei este o masura lovita de nulitate absoluta ce va fi constatata ca atare de instanta de judecata daca va fi contestata de salariata.

Una din atributiile Inspectiei Muncii este aceea de a controla aplicarea prevederilor legale referitoare la relatiile de munca, astfel ca, problema dvs nu poate fi rezolvata favorabil de acest organism.

De asemenea, conducerea societatii este obligata, asa cum am aratat mai sus, sa ii acorde salariatei la revenirea din concediul pentru cresterera copilului postul detinut anterior, in caz contrar raspunderea acesteia va fi angajata pentru nerespectarea legislatiei muncii.

Suspendarea contractului individual de munca inceteaza la data de 21.03.2010 chiar daca este o zi nelucratoare.

La art. 2 alin. (1) lit .a) din Instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Ordinul nr. 68/2009 se prevede astfel:

„Art. 2. - (1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:

a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:

- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva;"

Mai mult, in coloana 4 din modelul de adeverinta stabilit in Anexa 2 la Instructiuni se prevede ca trebuie completat salariul net.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicontractul individual de muncasuspendare

Data aparitiei: 14 Aprilie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suspendare CIM modificarea functiei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]