Totul despre fisele de aptitudini, valabilitatea acestora, obligatiile angajatorilor si studii de caz utile

fisele de aptitudinifisa de aptitudini medicina munciifisa de aptitudini valabilitate
Totul despre fisele de aptitudini, valabilitatea acestora, obligatiile angajatorilor si studii de caz utile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


VA REAMINTIM CA LA ART. 27 DIN CODUL MUNCII SE PREVEDE CA O PERSOANA POATE FI ANGAJATA IN MUNCA NUMAI IN BAZA UNUI CERTIFICAT MEDICAL, CARE CONSTATA FAPTUL CA CEL IN CAUZA ESTE APT PENTRU PRESTAREA ACELEI MUNCI, IAR NERESPECTAREA ACESTEI PREVEDERI ATRAGE NULITATEA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA.

Ce este o fisa de aptitudini de medicina muncii?


De la bun inceput precizam faptul ca fisa de aptitudini reprezinta centralizarea informatiilor care probeaza aptitudinea in munca.

Orice act care are legatura cu angajatul, indiferent ca este CV, fisa de instruire SSM sau o convocare pentru o cercetare disciplinara, trebuie sa se regaseasca in acest dosar – intocmit in forma ceruta de lege.
 
De ce sunt inspectorii ITM interesati de acest dosar?  Ghidul Dosarul personal al salariatului va ofera modele gata intocmite, pe care le puteti folosi ca atare, detalii AICI >>>


Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care s-a solicitat examenul medical.


Daca respectivul candidat nu este apt pentru functia pe care se doreste a fi angajat, angajarea nu poate avea loc, pe baza examenului medical realizat de medicina muncii.
 

Fisa medicala pentru angajare


Asa cum bine stim, examenul medical la angajarea in munca se realizeaza la solicitarea angajatorului. Angajatorul trimite fisele de identificare a factorilor de risc profesional catre medicina muncii. Asadar, fisa medicala pentru angajare joaca un rol foarte important. Angajatorii au obligatia legala de a angaja doar lucratori apti pentru realizarea optima a sarcinilor de lucru. Vor fi angajate numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
 

Cine completeaza fisa de aptitudini si ce informatii trebuie sa contina


La art. 27 din Codul muncii se prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.
 

In practica, aceasta obligatie poate fi indeplinita, la momentul angajarii, prin depunerea la dosarul de angajare a unei adeverinte medicale, eliberata de medicul de familie, care atesta starea de sanatate a persoanei la momentul eliberarii acelui document.
 

De asemenea, aceasta obligatie este indeplinita prin eliberarea fisei de aptitudini de catre medicul de medicina muncii. Va reamintim ca fisa de aptitudine va fi completata intodeauna integral de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare.

 

Valabilitatea fiselor de aptitudini


Conform legii, in functie de prezenta sau absenta afectiunilor, in fisa medicala se mentioneaza daca angajatul este apt din punct de vedere medical pentru a desfasura activitatile specificate in fisa postului, iar documentul este valabil un an de zile.

In ghidul Dosarul personal al salariatului sunt furnizate numeroase asemenea exemple de situatii in care actele din dosar sunt nu numai utile, ci chiar esentiale in activitatea dvs. de manager HR, detalii AICI >>>

HG 355/2007 prevede obligativitatea realizarii examenului medical la incadrarea in munca.

Conform prevederilor art. 15, examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:

a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
 

Ce se intampla daca fisa de aptitudini expira inainte de data la care se efectueaza medicina muncii

 

Practic, pentru toti salariatii nou angajati trebuie sa existe fise de aptitudini valabile. Tot in HG 355/2007 se prevede, la art. 23, notiunea de examen medical la reluarea activitatii, care se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22 din hotararea de Guvern.

Textul legal nu defineste ce inseamna intreruperea activitatii pentru orice alte motive si, astfel, se poate interpreta ca aceasta intrerupere ar putea fi cauzata si de incetarea contractului initial si reluarea activitatii in baza altui contract de munca, pe acelasi post.

Astfel, aceste prevederi legale ar putea fi interpretate in sensul ca, atata timp cat salariatul isi reia activitatea intr-un termen mai mic de 6 luni, ar putea fi utilizata fisa de aptitudini anterioara, daca activitatea si conditiile de munca sunt aceleasi, observa PortalCodulMuncii.ro.

Art. 7 alin. (1) din H.G. nr. 905/2017 precizeaza foarte clar ca “angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.” 
 
Aflati toate informatiile necesare din ghidul practic: Dosarul personal al salariatului, detalii AICI >>>

 

Fisele de aptitudini - studii de caz utile pentru orice angajator

 

"Exista o reglementare legat de faptul ca Fisa de aptitudini eliberata de medicul de la Medicina muncii (inainte de angajare) ar trebui sa fie eliberata in 3 exemplare - originalul (pagina alba), pagina roz, pagina verde sau poate fi doar pagina alta si pagina roz?

 

De asemenea si o confirmare legata de procedura acesteia dupa eliberare - exemplarul alb (originalul) se ataseaza in dosarul de personal al angajatului, exemplarul roz se ataseaza in fisele SSM si exemplarul verde ar trebui sa ramana la angajat? In situatia in care medicul elibereaza doar exemplarul alt si cel roz - exista vreo reglementare care specifica faptul ca angajatul ar trebui sa primeasca o copie sau un exemplar?"

Raspunsul specialistului: 

Fisa de aptitudine, numarul de exemplare si modul de pastrare sunt reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, la art. 17 din HG nr. 355/2007 se prevede: ”Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.”

Modelul fisei este prevazut in anexa nr. 5 la HG nr. 355/2007.

Prin urmare, fisa se elibereaza in doua exemplare originale, unul pentru angajator (pentru dosarul de personal al salariatului) si unul pentru salariat.

Nu am regasit o reglementare a vreunui cod de culori pentru aceasta fisa de aptitudini, mai ales ca, in conformitate cu prevederea legala citata mai sus, fisa se elibereaza in doua exemplare nu in trei. Probabil se face o confuzie cu ale documente medicale, cum ar fi certificatul de concediu medical, explica specialistii de la PortalCodulMuncii.

Fisa de aptitudini. Emitere dupa angajare?

 

"Avem urmatoarea situatie. Un angajat si-a inceput activitatea pe data de 21.02.2022. In data de 23.02.2022 ne-a informat ca nu a fost la controlul de medicina muncii stabilit anterior angajarii. 1. Ce variante de solutionare avem astfel incat sa fim conform legii? 2. Pentru aceasta perioada in care angajatul a lucrat fara a avea fisa de aptitudini emisa de medicina muncii, angajatorul trebuie sa il plateasca?"

Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:

La art. 27 din Codul muncii se prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.

Aceasta obligatie este indeplinita prin eliberarea fisei de aptitudini de catre medicul de medicina muncii.

Din prevederile art. 27, rezulta ca sanctiunea nerespectarii acestei prevederi la momentul angajarii este nulitatea contractului de munca, dar aceasta nulitate poate fi acoperita prin realizarea controlului medical de medicina muncii si eliberarea fisei de aptitudini.

De asemenea, la art. 260 alin (1) lit. m) se prevede ca incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.

Prin urmare, in cazul prezentat, apreciem ca solutia este sa trimiteti de urgenta salariatul sa efectueze controlul medical astfel incat sa fie eliberata fisa de aptitudini; in acest fel, dupa cum am precizat mai sus, se acopera si nulitatea contractului.

In ceea ce priveste plata, atata timp cat salariatul a prestat munca pentru care a fost angajat el trebuie remunerat corespunzator.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisele de aptitudinifisa de aptitudini medicina munciifisa de aptitudini valabilitate

Data aparitiei: 27 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Totul despre fisele de aptitudini, valabilitatea acestora, obligatiile angajatorilor si studii de caz utile Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]