Dupa finalizarea celor 2 ani de CCC, salariata poate intra in concediu de maternitate

concediu de crestere a copiluluiconcediu de maternitateconcediul de maternitatebaza de calcul concediu maternitateindemnizatie concediu de maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt mai rare aceste situatii insa nu lipsesc. La finalul concediului de crestere a copilului, salariata isi reia activitatea la locul de munca si la scurt timp instiinteaza angajatorul ca este insarcinata.

Mai sunt si situatii in care salariata care se afla in timpul concediului de crestere a copilului ramane insarcinata si finalul CCC coincide, mai mult sau mai putin, cu data de intrare in concediul de maternitate.

Spre exemplu, salariata a fost in CCC pana la data de 30.11.2015. Incepand cu 01.12.2015, a intrat in concediu de maternitate pentru cel de-al doilea copil.

Astfel de situatii sunt intalnite in cadrul companiilor de pretutindeni. Angajatorii trebuie sa stie cum se procedeaza in astfel de situatii.

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, perioada in care salariata a beneficiat de concediu pentru ingrijirea copilului si de indemnizatia aferenta acestui concediu constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Conform art. 10 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Atunci cand in perioada din care se constituie baza de calcul, asiguratul a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru aceasta perioada, venitul care se ia in considerare este salariul de baza minim brut in vigoare in perioada respectiva (art. 10 alin. (2) lit. b) din O.U.G nr. 158/2005).

Asadar, indemnizatia de maternitate reprezinta media veniturilor lunare pe ultimele 6 luni.

Asa cum prevede art. 25 din OUG 158/20005, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

Nu uitati faptul ca indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de crestere a copiluluiconcediu de maternitateconcediul de maternitatebaza de calcul concediu maternitateindemnizatie concediu de maternitate

Data aparitiei: 29 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dupa finalizarea celor 2 ani de CCC, salariata poate intra in concediu de maternitate Nota: 3.5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]