Pentru concediul de odihna neefectuat in 2014 tinem cont de Legea nr. 12/2015?

concediu de odihnaconcediu de odihna in 2016zilele neefectuate de concediudurata minima a concediului de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum procedam in cazul salariatilor care nu si-au efectuat zilele de concediu de odihna in 2014? Stim faptul ca nu se pierd. Ele se acorda in natura si se pot compensa doar atunci cand discutam despre incetarea contractului individual de munca.

Dar cum procedam cu Legea nr. 12/2015 care a modificat prevederi importante din Codul Muncii, referitoare la zilele de concediu de odihna? Vom tine cont de Legea nr. 12/2015 pentru zilele de CO neefectuate in 2014?

De la bun inceput amintim faptul ca salariatii si angajatorii trebuie sa organizeze impreuna modul in care se vor efectua zilele de concediu de odihna in anul curent.

Evident, exista si exceptii de la regula, asa numite situatii in care este permisa efectuarea concediului in anul urmator.

Doar in situatii de exceptie concediul de odihna se acorda pana la sfarsitul anului urmator. Zilele de CO neefectuate in 2014 se vor efectua pana la sfarsitul anului 2015.

Ce spun specialistii PortalCodulMuncii.ro despre aplicarea Legii nr. 12/2015:

"Dispozitiile Legii nr. 12/2015 nu se aplica retroactiv, ele sunt valabile pentru concediul de odihna neefectuat in anul 2015. Astfel, in situatii de exceptie concediul de odihna se acorda intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul, respectiv incepand cu 2016."


Care sunt situatiile in care este permis salariatilor sa efectueze concediul de odihna anual in anul urmator?

Un exemplu este situatia in care angajatul este in concediu pentru incapacitate temporara de munca si din documentele medicale justificative rezulta ca acesta s-ar prelungi si pe perioada concediului de odihna.

Un alt exemplu este reprezentat de situatia in care efectueaza concediul de maternitate anterior efectuarii concediului de odina. Concediul de odihna nu se pierde niciodata. Zilele de CO neefectuate vor fi luate de catre salariata in anul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului.

Nu uitati faptul ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. (Legea nr. 12/2015).

20 de zile lucratoare este durata minima insa exista numeroase unitati in care a ramas cuantumul minim de 21 de zile de CO pentru toti salariatii, asa cum era prevazut anterior in Contractul Colectiv de Munca la nivel national.

Nu uitati nici faptul ca la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata, conform art. 145, alin. (4).

In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav au survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu de odihna in 2016zilele neefectuate de concediudurata minima a concediului de odihna

Data aparitiei: 28 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pentru concediul de odihna neefectuat in 2014 tinem cont de Legea nr. 12/2015? Nota: 4.18 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]